E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 19739
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1

Vai var mainīt telpu lietošanas veidu

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
03. aprīlī, 2020
Raivis

Labdien! Ir telpu grupa (noliktava, kā rakstīts kadastrālās uzmērīšanas lietā), kas atrodas puspagrabstāvā, Rīgā, daudzdzīvokļu namā. Telpas tiek izmantotas kā darbnīca, ir centrālā apkure, ūdens, kanalizācija, elektrība. Rēķins par komunālajiem pakalpojumiem tiek sūtīts kā visiem pārējiem dzīvokļiem mājā, tiek maksāts gan par apsaimniekošanu, gan visu pārējo. Mājā ir vēl 47 dzīvokļi. Kādas varētu būt aptuvenās izmaksas, lai pārveidotu šīs telpas par dzīvokli? Un vai to vispār var izdarīt? It kā normatīvi neparedz pagrabstāvu telpu pārreģistrāciju par dzīvokļa telpām, bet Rīgā ir daudz dzīvokļu, kas atrodas pagrabstāvā vai puspagrabstāvā: vai tas ir padomju laika mantojums, un vai tagadējās normas vairs neatļauj šādas telpas pārveidot par dzīvokļiem? Ja to var izdarīt, vai jāsaņem visu mājas iedzīvotāju piekrišana, vai arī tas attiecas tikai uz tādām pagrabtelpām un bēniņiem, kas ir kopīpašumā kā domājamās daļas? Šeit jau ir atsevišķi nodalīta telpu grupa.

A
atbild:
07. aprīlī, 2020

Ja persona vēlas nedzīvojamās telpas lietot kā dzīvojamās, tai ir jāierosina ēkas vai telpu grupas lietošanas veida maiņa un, ja nepieciešams, jāveic attiecīgi būvdarbi atbilstoši būvniecības regulējumam, kas noteikts Ministru kabineta noteikumos Nr. 529 “Ēku būvnoteikumi”.

Plašāk par telpu grupu pārveidi lasiet LV portāla rakstā “Kas jāievēro, ja maina telpu lietošanas veidu”.

Nevaram atbildēt uz jautājumu par aptuvenajām izmaksām, jo šāda cenas aprēķina sagatavošana un izstrāde neietilpst LV portāla kompetencē.

Jautājums par pagrabtelpu pārbūvi un pielāgošanu dzīvošanai ir Rīgas būvvaldes kompetencē, tiek ņemts vērā ēkas un telpu faktiskais stāvoklis un atbilstība normatīvo aktu prasībām.

Saskaņā ar Dzīvokļa īpašuma likuma 16. panta 1.daļu dzīvokļu īpašnieku kopība ir tiesīga izlemt ikvienu jautājumu, kas attiecas uz kopīpašumā esošo daļu. Kā tas izriet no jautājuma, pagrabtelpas (noliktava) ir atsevišķais īpašums, līdz ar to dzīvokļu īpašnieku kopības lēmums šajā gadījumā nav nepieciešams.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 41 jautājumu. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas