E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 19734
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1

Ja īres līgums tiek izbeigts pirms termiņa

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
02. aprīlī, 2020
Evita

Labdien! Mēs kā īrnieki vienpusēji uzteicām īres līgumu pirms termiņa beigām, pamatojoties uz šībrīža finansiālo situāciju un darba zaudējumu. Jau esam nodevuši dzīvokli, esam pārcēlušies, bet izīrētājs atsakās atdot iemaksāto drošības depozītu un samaksāto īres naudu par nākamo mēnesi, kad mēs tur vairs neatradīsimies.

A
atbild:
07. aprīlī, 2020

Lai rastu atbildi uz Jūsu jautājumu, vispirms ir jāiepazīstas ar Jūsu noslēgtā īres līguma nosacījumiem daļā, kas attiecas uz īres līguma pirmstermiņa izbeigšanu, kuras cēlonis ir īrnieka rīcība.

Drošības depozīta maksājums un rīcība ar to ir paskaidrota likuma “Par dzīvojamo telpu īri” 12.1 pantā: dzīvojamās telpas īres līguma saistību izpildes nodrošināšanai izīrētājs, slēdzot dzīvojamās telpas īres līgumu, ir tiesīgs prasīt no īrnieka drošības naudas iemaksu, paredzot līgumā tās apmēru, samaksas, dzēšanas un atmaksāšanas kārtību un termiņus. Ja īrnieks, īres līgumam izbeidzoties, ir parādā izīrētājam īres maksu vai maksu par pakalpojumiem, kā arī par nodarītajiem zaudējumiem, parāds tiek dzēsts un zaudējumi atlīdzināti no drošības naudas.

Ja, dzīvojamās telpas īres līgumam izbeidzoties, drošības nauda līguma saistību izpildes nodrošināšanai netiek izmantota vai tiek izmantota daļēji, tā pilnībā vai tās atlikusī daļa atdodama īrniekam ne vēlāk kā tajā pašā dienā, kad dzīvojamā telpa tiek atbrīvota, ja īres līgumā nav noteikts citādi.

Tādējādi, ja īres līguma nosacījumi paredz, ka, laužot īres līgumu (pirms termiņa beigām) pēc īrnieka iniciatīvas, drošības nauda netiek atmaksāta, tad izīrētāja rīcība ir atbilstoša un tiesiska. Savukārt, ja īres līgums šādu normu neparedz, tad Jums ir tiesības vērsties vispārīgās jurisdikcijas tiesā ar prasības pieteikumu pret izīrētāju.

Minētie apstākļi saistībā ar šībrīža situāciju ir vērtējami kontekstā arī ar nepārvaramas varas radīto apstākļu ietekmi uz Jūsu noslēgtā īres līguma izpildi. T. i., ja Jūsu rīcība par līguma pirmstermiņa laušanu ir saistīta ar darba zaudēšanu Covid-19 ietekmes dēļ (visi īrnieki ir zaudējuši darbu tieši saistībā ar slimības ietekmi – darba devēja uzteikums) un Jūs to varat pierādīt, tad arī ir jāvērtē līguma nosacījumi par drošības naudas atmaksu gadījumos, kad līguma darbība tiek izbeigta saistībā ar nepārvaramas varas radītiem apstākļiem. Katrā ziņā, ja izīrētājs nepiekrīt atmaksāt Jums iemaksāto drošības naudu, tad minētais jautājums ir risināms tikai tiesas ceļā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas