E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 19731
Lasīšanai: 3 minūtes
3
3

Vai var izbeigt dzīvokļa lietojuma tiesības, kas noteiktas līdz mūža galam

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
02. aprīlī, 2020
Jānis

Labdien! Manā īpašumā ir divistabu dzīvoklis, kura zemesgrāmatā ir nostiprinātas tiesības tajā dzīvot līdz mūža galam radiniekam. Zemesgrāmatā nav norādīts, ka šīs tiesības būtu bez atlīdzības. Vienā istabā dzīvoju es pats, bet otrā – radinieks. Vai man kā dzīvokļa īpašniekam, kurš no šī radinieka nesaņem nekādu atlīdzību par viņa patērēto elektrību vai ūdeni, ir tiesības prasīt, lai tiktu ievērota mana personiskā telpa, tas ir, neienākt manā istabā bez manas ziņas? Tāpat arī lūgt atlīdzināt zaudējumus, ko viņš ir nodarījis manai mantai, ignorējot manu lūgumu neienākt un neaiztikt manas personiskās mantas? Tāpat arī tiek ignorēti lūgumi nesmēķēt iekštelpās. Ņemot vērā, ka tiek apdraudēta mana veselība un arī mana manta, īpašums, vai ir iespēja dzēst šīs tiesības no zemesgrāmatas? Vai tas ir iespējams, tikai vēršoties tiesā?

A
atbild:
05. maijā, 2020
Elīna Kurme
juriste

Uz nekustamo īpašumu nodibināts dzīvokļa lietojuma tiesības apgrūtinājums, kas paredz tiesības dzīvokli lietot līdz mūža galam, ja dzīvokļa lietotājs no tiesībām neatsakās, ir spēkā līdz dzīvokļa lietotāja nāvei. Jāņem vērā, ka, pastāvot šādam apgrūtinājumam, īpašnieka tiesības lietot savu īpašumu ir uzskatāmas par izņēmumu, nevis normu: ja nav pretēju noteikumu, īpašnieks nedrīkst pats izmantot dzīvošanai dzīvokli, kas nodots dzīvokļa tiesības izlietotājam (sk. Višņakova G., Balodis K. Latvijas Republikas Civillikuma komentāri. Lietas. Valdījums. Tiesības uz svešu lietu. Rīga: Mans īpašums, 1998, 128. lpp.).

Dzīvokļa lietojuma tiesības atkarībā no līgumā ietvertajiem noteikumiem var būt bezatlīdzības vai atlīdzības. Piemēram, dzīvokļa lietojuma tiesību pamatā var būt dāvinājuma līgumā noteikts uzlikums, paredzot, ka dzīvokļa lietotājs savas tiesības izlieto bez maksas. Ja līgumā šāds atvieglojums dzīvokļa lietotājam nav ietverts, jāievēro, ka Civillikuma 1230. pants noteic: izdevumi par dzīvoklim nepieciešamiem izlabojumiem un citas nastas jānes dzīvokļa tiesības izlietotājam. Proti, dzīvokļa lietotājam jāmaksā, piemēram, par apsaimniekošanas un komunālajiem pakalpojumiem.

Par dzīvokļa īpašniekam nodarītajiem zaudējumiem dzīvokļa lietotājs atbild uz vispārējiem pamatiem – saskaņā ar Civillikuma 1779. pantu katram ir pienākums atlīdzināt zaudējumus, ko viņš ar savu darbību vai bezdarbību nodarījis.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas