E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 19729
Lasīšanai: 2 minūtes
3
3

Darba ņēmējs apmaksāta atvaļinājuma un slimības laikā ir apdrošināts bezdarbam

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
02. aprīlī, 2020
Aleksandrs

Labdien! Pēdējo 16 mēnešu periodā esmu nostrādājis uzņēmumā pilnus 12 mēnešus, bet no tiem 3 nedēļas biju apmaksātā atvaļinājumā un vēl 2 mēnešus biju slims (attiecīgi šajā periodā bija izsniegtas A un B slimības lapas). Vai tagad, zaudējot darbu, es varu pretendēt uz bezdarbnieka pabalstu? Vai neiznāks tā, ka iepriekš minētā atvaļinājuma un slimības dēļ man tagad nesanāks pēc likuma vajadzīgais 12 mēnešu stāžs (pēdējo 16 mēnešu periodā)? Paldies!

A
atbild:
08. aprīlī, 2020
Lidija Dārziņa
LV portāls

Lai būtu tiesības uz bezdarbnieka pabalstu, jātiek izpildītiem šādiem nosacījumiem:

  • piešķirts bezdarbnieka statuss;
  • kopējais apdrošināšanas (darba) stāžs ir ne mazāks par vienu gadu;
  • Latvijā ir veiktas vai bija jāveic obligātās sociālās apdrošināšanas iemaksas bezdarba gadījumam ne mazāk kā 12 mēnešus pēdējo 16 mēnešu periodā pirms bezdarbnieka statusa iegūšanas dienas.

Apdrošināšanas stāžu, kas dod tiesības uz bezdarbnieka pabalstu, veido periodi, par kuriem veiktas obligātās sociālās apdrošināšanas iemaksas bezdarba gadījumam saskaņā ar likumu “Par valsts sociālo apdrošināšanu”.

No ikgadējā atvaļinājuma naudas, tāpat kā no darba algas, darba devējam ir jāveic valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas (VSAOI) vispārējā kārtībā. Arī no slimības naudas, ko darba devējs maksā par darbnespējas lapas A pirmajām 10 dienām, tiek maksātas VSAOI, kas darba ņēmējam ietver arī apdrošināšanu pret bezdarbu.

Personas, kuras saņem slimības pabalstu (no darbnespējas 11. dienas), ir apdrošinātas bezdarba gadījumam, un šis periods tiek ņemts vērā, nosakot tiesības uz bezdarbnieka pabalstu.

To, kāds konkrēti ir Jūsu apdrošināšanas periods bezdarba apdrošināšanai, jānoskaidro Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrā.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 50 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas