E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 19722
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Mājoklis
2
2

Vai zemes īpašniekam ir pienākums uzstādīt mājas pagalmā apgaismojumu

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
02. aprīlī, 2020
Natālija

Divu Jūrmalas daudzstāvu māju pagalms starp mājām J. Pliekšāna ielā 82 un Ormaņu ielā 6 ir bez apgaismojuma. Līdz ar to viena Ormaņu ielas mājas iedzīvotāja (vecāka gadu gājuma sieviete) tumšajā diennakts laikā salauza roku un nokļuva slimnīcā. Vai zemes īpašniekam ir pienākums uzstādīt mājas pagalmā apgaismojumu un nobruģēt celiņus, lai nodrošinātu teritorijas pārredzamību, tumšo un bīstamo vietu izgaismošanu diennakts tumšajā laikā un samazinātu negadījumu un noziedzības risku?

A
atbild:
16. aprīlī, 2020
Latvijas Zvērinātu advokātu kolēģija
Jānis Muižnieks, zvērināts advokāts

Kā var saprast no jautājuma formulējuma, norādītās daudzstāvu dzīvojamās mājas atrodas uz citai (trešajai) personai piederoša zemes īpašuma. Tātad starp dzīvokļu īpašniekiem un zemes īpašnieku pastāv nomas tiesiskās attiecības. Nomas attiecības ir saistību tiesības.

Atbilstoši Civillikuma 1402. pantam saistību tiesības rodas vai nu no tiesiska darījuma, vai no neatļautas darbības, vai pēc likuma. Piespiedu nomas tiesiskās attiecības (pēc likuma) pastāv piespiedu dalītā īpašuma gadījumos, kad uz zemes uzcelta ēka ir patstāvīgs īpašuma objekts un pieder citai personai, nevis zemes īpašniekam. Šādās situācijās, lai ēkas īpašnieks varētu izmantot savu īpašuma tiesību uz ēku, ir nepieciešams, ka tā lietošanā ir ēkai nepieciešamā zeme. Tādēļ piespiedu dalītā īpašuma gadījumos likums paredz, ka iesaistīto pušu starpā pastāv piespiedu nomas tiesiskās attiecības.

Privatizētu dzīvojamo māju gadījumā piespiedu nomas attiecības ir noteiktas uz likuma “Par valsts un pašvaldību dzīvojamo māju privatizāciju” pamata.

Neviens normatīvais regulējums, pastāvot piespiedu nomas tiesiskajām attiecībām, neuzliek par pienākumu zemes īpašniekam attiecībā uz iznomāto zemi daudzdzīvokļu mājai nodrošināt šīs iznomātās zemes platības labiekārtošanu, ielu, celiņu, autostāvvietu, apgaismojuma u. tml. izbūvi un uzturēšanu.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas