E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 19716
Lasīšanai: 4 minūtes
1
1

Vai ienākumu gūšana ietekmē pabalstus vecākiem

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
02. aprīlī, 2020
Lida

Labdien! Atrodos bērna kopšanas atvaļinājumā un saņemu BKA pabalstu. Šobrīd citu ienākumu nav. Tomēr vēlos izmantot iespēju un veikt saimniecisko darbību (esmu reģistrējusies kā pašnodarbināta persona), kas man nodrošinātu ienākumus deviņus mēnešus (katru mēnesi 500 eiro). Vai drīkst ņemt BKA “pārtraukumu”? Kur man jāvēršas ar iesniegumu? Vai pēc deviņu mēnešu pārtraukuma BKA apmērs tiek pārrēķināts vai saglabājas tas pats? Vai kopējais BKA laiks attiecīgi tiek pagarināts par deviņiem mēnešiem?

A
atbild:
06. aprīlī, 2020
Lidija Dārziņa
LV portāls

Bērna kopšanas pabalstu – 171 eiro mēnesī – līdz bērna pusotra gada vecumam saņem visi vecāki (viens no bērna vecākiem): gan sociāli neapdrošinātie, gan sociālie apdrošinātie. Ja saņem tikai bērna kopšanas pabalstu, nav ierobežojumu gūt ienākumus, arī kā pašnodarbinātajai personai.

Ja saņem arī vecāku pabalstu, to pilnā apmērā izmaksā tikai tad, ja pabalsta saņēmējs atrodas bērna kopšanas atvaļinājumā. Vienlaikus ar vecāku pabalstu maksā bērna kopšanas pabalstu (jau minēto 171 eiro).

Ja vecāku pabalsta saņēmējs strādā vai kā pašnodarbinātais gūst ienākumus (430 eiro vai vairāk mēnesī), tad ir jāveic valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas, vecāku pabalstu izmaksā 30% apmērā no piešķirtā. Otru – bērna kopšanas – pabalstu (171 eiro) tas neietekmē.

Informāciju par personas veiktajām valsts sociālās apdrošināšanas obligātajām iemaksām Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra (VSAA) elektroniski saņem no Valsts ieņēmumu dienesta (VID). Pamatojoties uz saņemto informāciju par pašnodarbinātā faktiski veiktajām obligātajām iemaksām, VSAA pārrēķinās izmaksājamā vecāku pabalsta apmēru.

Tā kā pašnodarbinātajam ziņojumi par obligātajām iemaksām jāiesniedz VID par pārskata (iepriekšējo) ceturksni, ieteicams informēt savas dzīvesvietas VSAA nodaļu par faktu, ka vecāku pabalsta saņemšanas laikā kā pašnodarbināta persona esat sākusi gūt ienākumus, no kuriem veiksiet obligātās sociālās iemaksas. Ja kādu laiku būs saņemta lielāka pabalsta summa, nekā objektīvi pienākas, tā būs jāatmaksā.

Darba likums nosaka darbiniekam tiesības uz pusotru gadu ilgu bērna kopšanas atvaļinājumu līdz bērna 8 gadu vecumam. Šo atvaļinājumu var izņemt visu uzreiz vai pa daļām.

Savukārt ar bērna kopšanu saistītos pabalstus izmaksā līdz bērna noteiktam vecumam, vecāku pabalstu –līdz bērna viena vai pusotra gada vecumam, bērna kopšanas pabalstu – līdz bērna pusotra gada vecumam. Tātad pabalstu izmaksu nepārceļ.

Par pabalstu izmaksu individuālajā situācijā jāsazinās ar VSAA. Viena no iespējām – rakstot uz e-pastu konsultācijas@vsaa.gov.lv.

Informācija par pabalstiem vecākiem atrodama Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras mājaslapā.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 42 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas