E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 19715
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1

Vai pašvaldībai var pārdot īres namu

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
02. aprīlī, 2020
INGŪNA

Labdien! Vai nekustamo īpašumu – divstāvu īres namu (atrodas Jelgavā) – pēc īpašnieka iniciatīvas var pārdot pašvaldībai, kurā tas atrodas? Un vai to var izdarīt, ja mājā dzīvo īrnieki? Kur jāvēršas, ja šāda iespēja ir realizējama?

A
atbild:
07. aprīlī, 2020

Civillikuma 994. pants noteic, ka par nekustamā īpašuma īpašnieku atzīstams tikai tas, kas par tādu ierakstīts zemes grāmatās. Savukārt 927. pants noteic, ka īpašums ir pilnīgas varas tiesība par lietu, t. i., tiesība valdīt un lietot to, iegūt no tās visus iespējamos labumus, ar to rīkoties un noteiktā kārtā atprasīt to atpakaļ no katras trešās personas ar īpašuma prasību. Tādējādi nekustamā īpašuma (īres nams) īpašnieks var brīvi rīkoties ar savu īpašumu pēc saviem ieskatiem – arī to pārdot. Taču jāņem vērā, ka īres tiesības (īres līgums) ir apgrūtinājums īpašniekam. Ja minētais īpašums ir sadalīts dzīvokļu īpašumos (daudzdzīvokļu dzīvojamā māja), tad saskaņā ar Dzīvokļa īpašuma likuma 10. panta 1 daļas 10. punktu īpašnieka pienākums, atsavinot dzīvokļa īpašumu, ir informēt dzīvokļa īpašuma ieguvēju par tām dzīvokļa īpašnieka neizpildītajām saistībām, kuras attiecas uz dzīvokļa īpašuma lietošanu.

Tādējādi, ja Jūs vēlaties pārdot minēto īpašumu pašvaldībai, tad Jums ir jāvēršas ar šādu piedāvājumu pie attiecīgās pašvaldības.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas