E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 19714
Lasīšanai: 3 minūtes
1
2
1
2

Ja zīmītēs izteikti draudi, jāvēršas policijā

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
02. aprīlī, 2020
Indra

Labdien! Jautājums šāds: mana dzīvokļa mājā dzīvo kaimiņiene, ar kuru ir naidīgas attiecības, viņa man regulāri pastkastē iemet aizskarošas datorrakstā rakstītas zīmītes. Vai policija var pēc zīmītes atrast, kas to ir darījis, vai arī to var izdarīt tikai tad, ja ir uzlikta kamera un ir kādi liecinieki? Paldies!

A
atbild:
07. maijā, 2020
Linda Ņikona
LV portāls

Šāda veida problēmu vajadzētu risināt pārrunu ceļā ar savu kaimiņieni, jo ne vienmēr abas puses apzinās, ka kādam ar kaut ko ir traucējušas un kas ir tas iemesls, kāpēc ir izveidojušās naidīgas attiecības. Arī no jautājuma nav saprotams, kas ir domāts ar naidīgām attiecībām, kāds ir to cēlonis un kāds ir konkrēts zīmīšu saturs.

Proti, Krimināllikuma (KL) 157. pants par apzināti nepatiesu, otru personu apkaunojošu izdomājumu tīšu izplatīšanu iespiestā vai citādā veidā pavairotā sacerējumā, kā arī mutvārdos (neslavas celšana) paredz sodu ar piespiedu darbu vai ar naudas sodu, tikai ar nosacījumu, ja minētās darbības izdarītas publiski. Cik saprotams no jautājuma, šīs zīmītes nav publiskas.

Taču, ja zīmītēs tiek draudēts ar vardarbību, proti, izteikumi liecina par aizskārumu veselībai vai dzīvībai, Jūs varat vērsties Valsts policijā, iesniedzot iesniegumu.

Rakstisku iesniegumu ar lūgumu uzsākt izmeklēšanu var uzrakstīt:

Iesniegumā jānorāda:

  • detalizēta informācija par notikumu;
  • kādā veidā ir aizskartas Jūsu tiesības;
  • cita informācija, kas varētu būt noderīga nozieguma vai pārkāpuma atklāšanai (piemēram saglabātās zīmītes ar izteiktajiem draudiem);
  • savi personas dati un adrese, ja ir iespējams, arī kontakttālrunis.

Proti, Latvijā KL paredz atbildību gan par draudiem izdarīt slepkavību un nodarīt smagus miesas bojājumus, gan par vajāšanu, kurā arī iekļauta draudu izteikšana personai.

KL 132. pants “Draudi izdarīt slepkavību un nodarīt smagu miesas bojājumu” paredz: par draudiem izdarīt slepkavību vai nodarīt smagu miesas bojājumu, ja ir bijis pamats baidīties, ka šie draudi var tikt izpildīti, soda ar īslaicīgu brīvības atņemšanu vai ar piespiedu darbu, vai ar naudas sodu.

Savukārt KL 132.1 pants “Vajāšana” nosaka: par vairākkārtēju vai ilgstošu citas personas izsekošanu, novērošanu, draudu izteikšanu šai personai vai nevēlamu saziņu ar šo personu, ja tai ir bijis pamats baidīties par savu vai savu tuvinieku drošību, soda ar īslaicīgu brīvības atņemšanu vai ar piespiedu darbu, vai ar naudas sodu.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas