E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 19676
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1

Ja viens no mantiniekiem atsakās no mantojamās daļas

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
15. martā, 2020
Dina

Labdien! Diviem pieaugušiem bērniem mantojumā pēc mātes nāves mantojumā atstāts dzīvoklis. Pirms mātes nāves dzīvokļa īpašnieki bija māte un meita, dēls dzīvo atsevišķi. Pēc mātes nāves dēls nevēlas pieņemt mantojumā savu dzīvokļa daļu, bet meita vēlas pieņemt mantojumā viņai pienākošos dzīvokļa daļu. Ja dēls atteiksies pieņemt savu daļu, kam pēc likuma pienākas šī daļa, kuru dēls atsakās pieņemt mantojumā? Dēlam ir sieva un bērns.

A
atbild:
06. maijā, 2020
Signe Krūzkopa
LV portāls

Saskaņā ar Civillikuma (CL) 406. pantu “ja kādā šķirā atkrīt pirms citiem aicinātais mantinieks, tad mantojums pāriet uz viņa līdzmantiniekiem, kuriem ir tāda pati mantojuma tiesība”. Savukārt CL 834. pants noteic: “mantojot pēc likuma, atbrīvojusies mantojuma daļa piekrīt tiem līdzmantiniekiem, kas būtu to dabūjuši, ja atkritušā mantinieka nemaz nebūtu bijis, un šo daļu viņi sadala samērā ar savām mantojuma daļām”.

No minētajām tiesību normām izriet, ka gadījumos, kad mantojuma atstājējam ir vairāki bērni un viens no viņiem mantojumu atraida, viņa mantojuma daļa pāriet uz pārējiem bērniem kā līdzmantiniekiem. Mantojumu atraidījušā mantinieka bērniem (mantojuma atstājēja mazbērniem) šajā gadījumā mantojuma nepienākas.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 45 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas