E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 19675
Lasīšanai: 3 minūtes

Vai var mantot dzīvokli, kas atrodas Krievijā

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
15. martā, 2020
Gita

Labdien! Manai draudzenei ir 60 gadi. 1959. gadā, kad viņa piedzima kopā ar savu dvīņumāsu, meiteņu māte vienu meiteni, tas ir, manu draudzeni, atstāja dzemdību namā, otru bērnu paņēma. Mana draudzene piedzima ar daudzām kaitēm. Draudzenes māte izšķīrās no bērnu tēva un aizbrauca ar otro bērnu dzīvot uz Sanktpēterburgu. Manu draudzeni pie sevis paņēma un uzaudzināja vecmamma, tēva māte. Pēc kāda laika otra māsa traģiski gāja bojā. Viņas māte apprecējās otrreiz, un laulībā piedzima meita. Manai draudzenei, vecākajai meitai viņa nekā nepalīdzēja, vispār negribēja viņu redzēt. Tagad draudzenes māte ir pirmsnāves stadijā, smagi slima. Viņai pieder četristabu dzīvoklis netālu no Sanktpēterburgas. Tajā dzīvo viņa pati, viņas meita ar savu meitu un vēl mazmazmeita. Ja manas draudzenes māte nomirst, vai viņai ir tiesības uz kādu dzīvokļa daļu kā vecākajai meitai?

A
atbild:
19. martā, 2020
Ilona Barkovska
juriste

Jūsu jautājums nesatur informāciju, vai konkrētajā gadījumā ir mantojuma līgums vai testaments, kā arī to, vai mātes īpašumi atrodas tikai Sanktpēterburgā vai arī Latvijā. Tāpēc sniegsim vispārīgu atbildi, ņemot vērā informāciju, kas norādīta jautājumā.

Saskaņā ar Civillikuma 403. pantu mantojuma atstājēja radinieki manto pēc zināmas kārtas, kas pamatota pa daļai uz radniecības veidu, pa daļai uz tās pakāpju tuvumu. Un saskaņā ar Civillikuma 404. pantu mantošanas kārtības ziņā izšķir četras likumisko mantinieku šķiras: 1) pirmajā šķirā manto bez pakāpju tuvuma izšķirības, visi tie mantojuma atstājēja lejupējie, starp kuriem, no vienas puses, un mantojuma atstājēju, no otras puses, nav citu lejupējo, kam būtu tiesība mantot; 2) otrajā šķirā manto mantojuma atstājēja pēc pakāpes tuvākie augšupējie, kā arī mantojuma atstājēja īstie brāļi un māsas un pirms viņa mirušo īsto brāļu un māsu bērni; 3) trešajā šķirā manto mantojuma atstājēja pusbrāļi un pusmāsas un pirms viņa mirušo pusbrāļu un pusmāsu bērni; 4) ceturtajā šķirā manto pārējie pēc pakāpes tuvākie sāņu radnieki, neizšķirot pilnīgo radniecību no nepilnīgās.

Saskaņā ar Civillikuma 16. pantu mantojuma tiesības uz mantojumu, kas atrodas Latvijā, apspriežamas pēc Latvijas likuma.

Savukārt no Jūsu jautājuma izriet, ka mantojums atrodas Krievijas Federācijā. Izskatot mantojuma lietu, iestāde parasti piemēro mantojuma atstājēja pēdējās dzīvesvietas valsts tiesības.

Saskaņā ar līguma starp Latvijas Republiku un Krievijas Federāciju par tiesisko palīdzību un tiesiskajām attiecībām civilajās, ģimenes un krimināllietās 42. panta 2. punktu nekustamās mantas mantošanas tiesības nosaka tās līgumslēdzējas puses likumdošana, kuras teritorijā manta atrodas. Un saskaņā ar šā līguma 45. panta 3. punktu nekustamās mantas mantošanas lietas kārto tās līgumslēdzējas puses iestādes, kuras teritorijā šī manta atrodas.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas