E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 19647
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Veselība

Vai darba devējs drīkst aizliegt strādāt ar paaugstinātu temperatūru

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
12. martā, 2020
Anna

Vai darba devējs var darbinieku piespiest (tiešā vārda nozīmē) izmērīt temperatūru un liegt darbiniekam strādāt, ja tā ir nedaudz paaugstināta sakarā ar aizdomām par Covid-19?

A
atbild:
08. jūnijā, 2020
Edīte Brikmane
LV portāls

Normatīvais regulējums aizliedz darba devējam nodarbināt personu, kurai ir infekcijas slimības simptomi, darbos ar iespējamu risku citu cilvēku veselībai. Šādu prasību paredz Epidemioloģiskās drošības likuma 34. pants un saistošie Ministru kabineta noteikumi Nr. 447 “Noteikumi par darbiem, kas saistīti ar iespējamu risku citu cilvēku veselībai, un obligāto veselības pārbaužu veikšanas kārtība”.

Atbilstoši noteikumu Nr. 447 3. punktam darbi (ieskaitot mācību praksi, amata apguvi un brīvprātīgā darbu), kas saistīti ar iespējamu risku citu cilvēku veselībai, ir:

  • darbi, kuros darbinieks ir tuvā kontaktā ar pakalpojuma saņēmēju, klientu vai pacientu vai uzturas ar viņu vienā telpā vai sabiedriskā transportlīdzekļa salonā;
  • darbi, kuros darbinieks ir nodarbināts kādā no pārtikas (arī dzeramā ūdens) aprites posmiem;
  • darbi, kuros darbinieks tieši (pieskaroties ķermeņa audiem) vai netieši (piemēram, izmantojot koplietošanas priekšmetus, aprīkojumu, instrumentus) saskaras ar pakalpojuma saņēmēju, klientu vai pacientu. Tas ir arī darbs ar bērniem, darbs sociālās aprūpes institūcijā, ārstniecības iestādē, sporta iestādē, publiskas lietošanas peldbaseinā vai publiskas lietošanas pirtī, skaistumkopšanas, solārija, tetovēšanas vai pīrsinga pakalpojumu sniegšanas vietā un dienesta viesnīcā.

Infekcijas slimību pazīmes, ar kādām iepriekšminētajos darbos aizliegts strādāt, uzskaitītas šo noteikumu 5. punktā:

  • caureja (šķidra vēdera izeja trīs un vairāk reižu diennaktī);
  • vemšana;
  • ādas, gļotādu vai acu ābolu dzelte, kas parādījusies nesen;
  • paaugstināta ķermeņa temperatūra (ar sāpēm kaklā (rīkles iekaisums); iesnām; klepu; galvassāpēm; ādas izsitumiem, kas parādījušies nesen);
  • drudzis;
  • ādas bojājums (tai skaitā apdegums, brūce, augonis) ar iekaisumu vai sastrutojumu;
  • strutaini izdalījumi no acīm, ausīm, deguna.

Noteikumu 7. punkts paredz: ja darba devējam rodas aizdomas vai ir informācija, ka darbiniekam izpaužas kāds no šo noteikumu 5. punktā minētajiem simptomiem vai viņš ir saslimis vai inficējies ar kādu no šo noteikumu 1. pielikumā minētajām infekcijas slimībām, darba devējam ir tiesības nekavējoties nosūtīt darbinieku veikt veselības pārbaudi, lai izvērtētu iespējamo risku citu cilvēku veselībai.

12. martā valdība izsludināja ārkārtējo situāciju, lai ierobežotu infekcijas slimības Covid-19 izplatību. Ministru kabineta rīkojuma Nr. 103 “Par ārkārtējās situācijas izsludināšanu” 4.8. punkts paredz pienākumu nodrošināt, lai darbos, kas saistīti ar iespējamu risku citu cilvēku veselībai netiktu nodarbinātas personas ar akūtas elpceļu infekcijas simptomiem.

Savukārt, ņemot vērā epidemioloģisko situāciju, Slimību profilakses un kontroles centrs, personām, kam ir elpošanas ceļu infekcijas pazīmes (klepus, elpas trūkums, rīkles iekaisums, paaugstināta temperatūra), lūdza neapmeklēt sabiedriskas vietas un doties uz darbu, bet tā vietā telefoniski sazināties ar ģimenes ārstu.

Jāņem vērā: ja darbavietā tiek konstatēts Covid-19 saslimšanas gadījums, darbs var tikt apturēts vispār, ieviešot karantīnu, tāpēc darba devējs var ieviest papildu drošības pasākumus. Vienlaikus, nezinot konkrētā atgadījuma apstākļus un darba specifiku, grūti precīzi sniegt atbildi, vai darba devēja rīcība ir bijusi atbilstoša. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 1 jautājumu. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas