E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 19639
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Tieslietas

Kad persona var atgūt izņemto transportlīdzekli

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
11. martā, 2020
Arturs

Cilvēks brauca alkohola reibumā. Mašīna ir stāvlaukumā. Cik ilgi tā tur stāvēs, ja netiks izņemta? Līdz tiesai vai vēl ilgāk?

A
atbild:
07. maijā, 2020
Linda Ņikona
LV portāls

Saskaņā ar Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksa (LAPK) 304. pantu lēmumu par administratīvā pārkāpuma priekšmeta vai izdarīšanas rīka konfiskāciju izpilda institūcija (amatpersona), kas pieņēmusi lēmumu par administratīvā soda uzlikšanu, izņemot administratīvo pārkāpumu lietas, kurās lēmumu par administratīvo sodu saskaņā ar šā kodeksa 213. pantu pieņēmusi tiesa. Šajā gadījumā lēmumu par administratīvā pārkāpuma priekšmeta vai izdarīšanas rīka konfiskāciju izpilda institūcija (amatpersona), kura par attiecīgo administratīvo pārkāpumu ir tiesīga sastādīt administratīvā pārkāpuma protokolu, tātad rajona (pilsētas) tiesa.

Proti, minētā 213. panta tvērumā ir iekļauti arī pārkāpumi atbilstoši LAPK 149.15 pantam “Transportlīdzekļu vadīšana alkohola reibumā vai narkotisko vai citu apreibinošo vielu ietekmē”.

Atbilstoši LAPK 289.16 panta trešajai daļai rajona (pilsētas) tiesas tiesnesim lietas par LAPK  149.15 pantā paredzētajiem administratīvajiem pārkāpumiem, kuras ir saistītas ar alkoholisko, narkotisko vai citu apreibinošo vielu lietošanu, rajona (pilsētas) tiesas tiesnesim jāizskata 15 dienu laikā pēc visu lietas materiālu saņemšanas. Protams, rajona (pilsētas) tiesas tiesneša spriedumu administratīvā pārkāpuma lietā var pārsūdzēt apelācijas kārtībā, kas lietas izskatīšanu var pagarināt.

Ministru kabineta noteikumu Nr. 1098 “Noteikumi par rīcību ar administratīvo pārkāpumu lietās izņemto mantu un dokumentiem” (turpmāk tekstā: MK noteikumi) 30. punkts paredz, ka gadījumā, ja administratīvā pārkāpuma lietā ir izņemts transportlīdzeklis par LAPK 149.15 pantā (izņemot sestajā daļā paredzēto pārkāpumu) paredzēto pārkāpumu, izņemto transportlīdzekli persona pārņem mēneša laikā pēc lēmuma par atdošanu pieņemšanas.

MK noteikumu 71. punkts noteic, ka persona, kurai administratīvā pārkāpuma lietā ir piemērots sods, sedz izdevumus, kas radušies sakarā ar administratīvā pārkāpuma lietā izņemtās mantas vai dokumenta nodošanu glabāšanā, glabāšanu vai iznīcināšanu. Proti, izdevumu apmēru par izņemtās mantas vai dokumenta glabāšanu, ja administratīvā pārkāpuma lietā ir uzlikts administratīvais sods, aprēķina no mantas vai dokumenta izņemšanas dienas līdz dienai:

  • kad persona saņēma izņemto mantu vai dokumentu;
  • kad izņemtās mantas vai dokumenta īpašnieks atteicies no izņemtās mantas vai dokumenta;
  • kad izņemtā manta ir iznīcināta vai realizēta;
  • kad lēmums administratīvā pārkāpuma lietā par izņemtās mantas vai dokumenta konfiskāciju ir stājies spēkā.

Izdevumu apmēru par administratīvā pārkāpuma lietā izņemtā transportlīdzekļa glabāšanu un iznīcināšanu var atrast MK noteikumu 4. pielikumā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas