E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 19619
Lasīšanai: 2 minūtes

Tiesības uz maternitātes un vecāku pabalstu pēc darba devēja likvidācijas

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
10. martā, 2020
D.

Labdien! Vēlējos uzdot jautājumu sakarā ar darbu. Šogad plānoju grūtniecību, iespējams, vasarā vai ātrāk kļūšu par grūtnieci. Strādāju skolā, kura no septembra tiks aizvērta, līdz ar to darba attiecības beigsies. Kādas ir manas tiesības kā grūtniecei, un kādi pabalsti gaidāmi šajā situācijā? Kur paliks dekrēta atvaļinājums, vai arī tāda vispār nebūs?

A
atbild:
12. martā, 2020
Lidija Dārziņa
LV portāls

Likums aizsargā grūtnieces, kuras zaudē darbu sakarā ar darba devēja likvidāciju. Ja darba attiecības ir beigušās sakarā ar darba devēja likvidāciju, tad maternitātes pabalstu piešķir, ja grūtniecības atvaļinājums sācies ne vēlāk kā 210 dienu laikā pēc atlaišanas no darba. Ja tiek piešķirts maternitātes pabalsts, pēc tam ir tiesības arī uz vecāku pabalstu.

No 2020. gada 1. janvāra likuma “Par maternitātes un slimības apdrošināšanu” 10.4 panta sestā daļa paredz, ka tiesības uz vecāku pabalstu ir arī sievietei, kura vairs nav darba ņēmēja vai pašnodarbinātā datumā, no kura tiek piešķirts vecāku pabalsts, bet kurai ir bijis piešķirts maternitātes pabalsts šādos gadījumos:

  • kā sievietei, kura zaudējusi darba ņēmējas statusu sakarā ar uzņēmuma likvidāciju 210 dienas pirms grūtniecības atvaļinājuma sākuma datuma;
  • kā sievietei, kura zaudējusi darba ņēmējas vai pašnodarbinātās statusu ne agrāk kā 60 dienas pirms grūtniecības atvaļinājuma sākuma datuma;
  • vai arī kā sievietei, kura zaudējusi darba ņēmējas vai pašnodarbinātās statusu grūtniecības vai dzemdību atvaļinājuma (maternitātes pabalsta saņemšanas) laikā.

 Informācija par pabalstiem vecākiem atrodama Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras mājaslapā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas