E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 19607
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Mājoklis
1
1
1
1

Dzīvokļa vannas istabā ielūzuši griesti – kuram jāmaksā par remontu

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
09. martā, 2020
Oļģerts

Vannas istabā ielūzuši griesti (mājas starpstāvu pārsegums – koka sijas, skaliņu apmetums): izveidojusies plaisa, atsegušies skaliņi. Redzams mitruma iespaids. Zinātājs ieteica pielikt stutes, lai tad, kad noņems bojāto apmetuma daļu, neiebrūk sijas, jo iespējams, ka daļu slodzes bojātie skaliņi tomēr nes. Tas nepieciešams, lai tiktu klāt sijām un pārliecinātos par to stāvokli. Mana dzīvokļa griesti ir augšējā dzīvokļa grīda. Skaidrs, ka ūdens var līt tikai no augšas uz apakšu. Kāda ir mana (materiālā) atbildība par starpstāvu pārseguma (sijas, apmetums) stāvokli, un kāda ir augšējā dzīvokļa īpašnieka atbildība? Kuram jāsedz siju remonts, kuram – iekšējās apdares remonts? Māju apsaimnieko īpašnieku izveidota biedrība, kura savos rēķinos iekļauj uzkrājumu mājas remontam. Vai tā drīkst atteikties segt izdevumus par siju remontu (sijas pieder pie mājas pamatkonstrukcijām)? Vai augšējā dzīvokļa īpašniece var nepiekrist atsegt savas vannas istabas grīdu, lai tiktu klāt sijām (“jo man jau viss kārtībā”)? Vai kaut kas mainās, ja augšējo dzīvokli tagadējā īpašniece nopirkusi pirms dažiem gadiem, bet mitrums (ūdens) bojājis pārsegumu ilgākā laikā?

A
atbild:
30. martā, 2020
Latvijas Zvērinātu advokātu kolēģija
Jānis Muižnieks, zvērināts advokāts

To, kādu iemeslu dēļ ir ielūzuši griesti vannas istabā, var noskaidrot, veicot tehnisko apsekošanu, kā to nosaka 2015. gada 30. jūnija Ministru kabineta noteikumi Nr. 337 “Noteikumi par Latvijas būvnormatīvu LBN 405-15 “Būvju tehniskā apsekošana”.

Tehniskās apsekošanas pamatā ir būves apskate, kuras laikā fiksē un novērtē redzamos būves bojājumus. Apskates laikā veiktos fotofiksācijas materiālus pievieno tehniskās apsekošanas atzinumam. Ja nepieciešams precizēt apstākļus, papildus veic būves ģeotehnisko un hidroģeoloģisko apsekošanu.

Tikai pēc apsekošanas atzinuma saņemšanas ir iespējams tālāk risināt tiesiskos jautājumus.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas