E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 19594
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Mājoklis
3
3

Vai vannas istabas pārbūve ir jāsaskaņo ar kaimiņu

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
09. martā, 2020
Ieva

Ko darīt, ja kaimiņš negrib parakstīt pārbūves plānu vannas istabai, ko būvvalde lūdz iesniegt, bet it kā nav tiesiska pamata?

A
atbild:
10. martā, 2020
Inese Helmane
LV portāls

Ministru kabineta 2015. gada 30. jūnija noteikumu Nr. 340 “Par Latvijas būvnormatīvu LBN 211-15 “Dzīvojamās ēkas” 22. punkts nosaka: daudzdzīvokļu ēkās sanitārtehniskās telpas izvieto virs līdzīgas nozīmes telpām zemākajā stāvā. Nav pieļaujama to atrašanās virs zemākā stāva dzīvokļa dzīvojamām telpām, ja nav saņemta attiecīgā dzīvokļa īpašnieka piekrišana. Vienā vairākstāvu dzīvoklī sanitārtehniskās telpas var izvietot virs dzīvojamām telpām, ja ir ievērotas skaņas izolācijas, hidroizolācijas, siltumizolācijas, ugunsdrošības un ekspluatācijas drošības prasības.

LV portāls par dažāda veida pārbūves darbiem rakstīja publikācijā “Pārbūve dzīvoklī. Kad vajadzīga saskaņošana un atļaujas (l)”. Rīgas būvvalde skaidrojumā norāda: dzīvoklī veicot pārbūvi, saskaņošana nav vajadzīga tikai tādā gadījumā, ja tiek veikts kosmētiskais remonts. Tas nozīmē: ja netiek mainīts telpu lietošanas veids, plānojums, netiek skartas nesošās un nenesošās konstrukcijas, netiek mainītas logu un durvju ailas, skaņas izolācija vai pārsegums starp stāviem. Visos citos gadījumos dzīvokļa īpašniekiem veicamie pārbūves darbi ir jāsaskaņo ar būvvaldi un pēc būvdarbu veikšanas ir vajadzīga jauna telpu grupas kadastrālās uzmērīšanas lieta jeb tehniskās inventarizācijas plāns, kā dzīvokļa plānojumu joprojām dēvē sarunvalodā.

Turklāt šādu dokumentāciju dzīvokļa saimnieks bez attiecīgas sertifikācijas nav tiesīgs izstrādāt un bez sertificēta speciālista parakstiem būvvaldē iesniegt. Līdz ar to ir jāvēršas pie sertificēta arhitekta, kurš, izvērtējot konkrēto situāciju un paredzētās darbības, arī paskaidros, kāda dokumentācija ir nepieciešama un to izstrādās.

Gadījumos, kad tiek veikta vienkāršota atjaunošana, neskarot nesošās būvkonstrukcijas, ēkas fasādi un koplietošanas inženierkomunikācijas, būvvaldē ir iesniedzama apliecinājuma karte. Piemēram, ja remonta laikā ir paredzēta pārplānošana, nojaucot vai izbūvējot kādu nenesošu starpsienu, apvienojot tualeti ar vannas istabu, viesistabu ar virtuvi vai pieliekamo ar virtuvi.

Šādi darbi nav jāsaskaņo ar pārējiem mājas iedzīvotājiem, ja dzīvoklis ir īpašumā. Taču, it īpaši pirmskara laika mājās, kuras denacionalizācijas rezultātā īpašnieks atguva un pēc tam dzīvokļus izpārdeva, nereti dzīvokļi ir kopīpašumā ar pārējiem mājas iedzīvotājiem – šādā gadījumā zemesgrāmatā ir izdarīta atzīme, ka dzīvoklis ir lietošanā. Šādās situācijās risinājumu nosaka Civillikums, t. i., visiem veicamajiem darbiem ir jāpiekrīt visiem kopīpašniekiem, un bieži vien tā ir problēma pārbūvju gadījumos.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 78 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas