E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 19588
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Pirmsskola

Auklei jābūt reģistrētai Bērnu uzraudzības pakalpojumu sniedzēju reģistrā

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
08. martā, 2020
Terēze

Labdien! Vai sertificēta aukle var kārtot līgumus par līdzfinansējumu ar dažādām pašvaldībām? Respektīvi, par bērniem, kas ir deklarēti Rīgas pašvaldībā un Mārupes pašvaldībā?

A
atbild:
28. aprīlī, 2020
Edīte Brikmane
LV portāls

Kārtību, kādā pašvaldība slēdz līgumu ar bērnu uzraudzības pakalpojuma sniedzēju (aukli), nosaka katra pašvaldība pati, pieņemot saistošos noteikumus. Piemēram, kāda tā ir Rīgā, plašāk aprakstīts Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departamenta mājaslapas sadaļā “Izglītība” > “Pirmsskolas” > “Aukļu pakalpojums”.  Savukārt ar kārtību Mārupes novadā sīkāk var iepazīties Mārupes novada mājaslapas sadaļā “Aukļu pakalpojuma līdzfinansēšana”.

Pašvaldības, nosakot kārtību, kādā tās līdzfinansē bērnu uzraudzības pakalpojumu, parasti nosaka kritērijus, kādiem jāatbilst bērnam, lai pašvaldība nodrošinātu līdzfinansējumu aukles pakalpojuma saņemšanai. Piemēram, bērna dzīvesvieta ir deklarēta attiecīgās pašvaldības administratīvajā teritorijā (no kā automātiski izriet pašvaldības pienākums nodrošināt pirmsskolas izglītības pakalpojumu šim bērnam), bērnam netiek nodrošināta vieta bērnudārzā u.tml.

Savukārt, lai pašvaldība varētu slēgt līgumu ar pakalpojumu sniedzēju, tam jāatbilst Ministru kabineta noteikumu Nr. 404 “Prasības bērnu uzraudzības pakalpojuma sniedzējiem un bērnu uzraudzības pakalpojuma sniedzēju reģistrēšanas kārtība” prasībām. Proti, aukle ir reģistrējusies Valsts ieņēmumu dienestā kā saimnieciskās darbības veicējs vai individuālais komersants un ir reģistrēta Bērnu uzraudzības pakalpojumu reģistrā, ko uzrauga Izglītības kvalitātes valsts dienests. 

Pašvaldība nevar ierobežot pakalpojuma sniedzēju slēgt pakalpojuma līgumu ar citu pašvaldību. Vienlaikus jāatzīmē, ka Ministru kabineta noteikumu Nr. 404 14. punkts paredz, ka fiziska persona, kas sniedz pilna laika pakalpojumu, drīkst vienlaikus uzraudzīt ne vairāk kā piecus bērnus, izņemot gadījumu, ja tie ir vienas ģimenes bērni.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas