E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 19585
Lasīšanai: 3 minūtes
1
2
1
2

Darba devēja iespējas noskaidrot darbinieka slimošanas pamatojumu

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
08. martā, 2020
Ilze

Man ir izsniegta slimības lapa A. Sociālajā tīklā ieliku bildi no drauga dzimšanas dienas (bildē redzami baloni). Darba vadītāja to ieraudzīja un uzrakstīja man, ka būs sankcijas par to, jo man ir izsniegta slimības lapa. Sankcijas, visticamāk, būs naudas atvilkšana no algas. Vai tā drīkst darīt?

A
atbild:
23. martā, 2020
Zaida Kalniņa
LV portāls

Personas pārejošu darbnespēju konstatē ārsts vai ārsta palīgs pēc tam, kad pēc personas personīgas apskates un izmeklēšanas ir pieņēmis lēmumu par slimības lapas izsniegšanu un veicis ierakstu pacienta kartē. Tas ir noteikts Ārstniecības likuma 53. pantā.

Ja darba devējam rodas pamatotas aizdomas, ka darbinieks faktiski ir darbspējīgs, viņam ir tiesības rakstveidā vērsties ar sūdzību:

  • pie ārsta/ārsta palīga, kas darbnespējas lapu ir izsniedzis;
  • Veselības inspekcijā, kas izvērtēs, vai konkrētajā gadījumā konstatēto pārkāpumu dēļ darbnespējas lapu nepieciešams atzīt par nepamatoti izsniegtu.

Lai darbnespējas lapu atzītu par nepamatoti izsniegtu, darba devējam sūdzībā ir jānorāda uz apstākļiem, kas ļauj apšaubīt darbnespējas lapu izsniegšanas pamatotību.

Par nepamatoti izsniegtu slimības lapu var liecināt šādi apstākļi:

  • darbnespējas lapa izsniegta dienā, kad pēc darba devēja rīcībā esošās informācijas darbinieks nevarēja būt apmeklējis ārstniecības personu;
  • nav konstatējami apstākļi, kuru dēļ darbnespējas lapa izsniegta;

Turklāt Veselības inspekcijai vai ārstam darba devējs var ziņot, ka darbinieks ir pārkāpis noteikto ārstēšanās režīmu. Ja ārsts vai ārsta palīgs konstatē, ka ir noticis ārstēšanās režīma pārkāpums, viņš veic atzīmi darbnespējas lapas A un darbnespējas lapas B ailē “Atzīmes par ārsta vai ārsta palīga noteiktā režīma pārkāpšanu” un norāda datumu, kad noticis pārkāpums. Šādā situācijā darbinieks zaudē tiesības, piemēram, uz slimības pabalstu.

Līdz ar to darba devējs nav tiesīgs bez attiecīga apstiprinājuma neizmaksāt darbiniekam slimības pabalstu vai vienpersoniskā kārtībā samazināt to.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas