E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 19559
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Nodokļi
1
1

Pašnodarbinātajam obligātās iemaksas jāveic reizi ceturksnī

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
06. martā, 2020
Romāns

Labdien! Esmu kļuvis par pašnodarbināto personu kopš marta sākuma (sniedzu maksas konsultācijas ārzemju uzņēmumiem). Pirmos pakalpojumus jau esmu sniedzis februāra vidū un par tiem esmu saņēmis atalgojumu. Ja, piemēram, esmu saņēmis 1000 EUR par februāri un aptuveni 1500 eiro mēnesī gūšu arī nākotnē, kā ir jākārto lietvedība? Un kāda ir kārtība VSAOI iemaksām (32,15%), VSAOI (5% pensijas) iemaksām un IIN (23%) iemaksām? Paldies!

A
atbild:
09. martā, 2020
Lidija Dārziņa
LV portāls

Saimnieciskās darbības veicējam ir jāmaksā iedzīvotāju ienākuma nodoklis (par gadu) un kā pašnodarbinātajam reizi ceturksnī jāveic valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas (VSAOI). Ja ienākums mēnesī sasniedz un pārsniedz minimālās algas apmēru (430 eiro), nākamajā ceturksnī jāsamaksā sociālās iemaksas (likme 32,15%) par katru ceturkšņa mēnesi vismaz no 430 eiro. Var maksāt no visas ienākuma summas un arī no visas mēneša ienākuma summas. Taču, ja veic iemaksas tikai no 430 eiro, tad no summas starp mēneša faktisko ienākumu un 430 eiro (vai citu summu, no kuras maksā 32,15%) ir jāmaksā 5% pensijas apdrošināšanai.

Nav jāmaksā pilnā VSAOI likme, bet tikai 5%, kas ir paredzēti pensiju apdrošināšanai, ja ienākums mēnesī ir līdz 430 eiro.

Iedzīvotāju ienākuma nodoklis (IIN) jāmaksā nākamajā gadā no 1. marta līdz 1. jūnijam, kad obligāti iesniedzama gada ienākumu deklarācija, un nodokli aprēķina rezumējošā kārtībā.

Informācija par nodokļiem, grāmatvedības kārtošanu un citiem jautājumiem ir Valsts ieņēmumu dienesta tīmekļvietnes sadaļā “Saimnieciskās darbības veicēji”.

Valsts ieņēmumu dienests visā Latvijā rīko bezmaksas seminārus nodokļu maksātājiem, arī saimnieciskās darbības veicējiem. Semināru laiks un vieta ir norādīta VID mājaslapā – notikumu kalendārā.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 42 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas