E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 19553
Lasīšanai: 2 minūtes

Ja BKA beidzies un nav iespēju atgriezties darbā

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
05. martā, 2020
Ieva

Labdien! Maijā beidzas bērna kopšanas atvaļinājums (biju pusotru gadu), taču bērnam nav iespējas iet bērnudārzā līdz septembrim. Man jāpaliek kopt bērns līdz septembrim. Vai man darbā jāņem parasts algas un bezalgas atvaļinājums? Vai ir iespēja ņemt kādu neapmaksātu BKA? Baidos, ka darba devējam būs tiesības mani uzreiz atlaist, ja atgriezīšos darbā pēc parasta atvaļinājuma (nevis BKA).

A
atbild:
20. martā, 2020
Zaida Kalniņa
LV portāls

Bērna kopšanas atvaļinājuma kopējais ilgums ir noteikts Darba likumā, un tas ir 1,5 gadi. Ja šis atvaļinājums ir pilnībā izmantots, tad tiesību prasīt pagarinājumu Jums nav.

Jūsu gadījumā darbojas Darba likuma 150. panta piektā daļa: “Darbiniekam, .. kuram ir bērns līdz triju gadu vecumam .., ikgadējais apmaksātais atvaļinājums piešķirams vasarā vai pēc viņa vēlēšanās jebkurā citā laikā.”

Tādējādi Jūs varat iesniegt iesniegumu par ikgadējā atvaļinājuma piešķiršanu atbilstoši savām likumīgajām tiesībām. Darba devējam tās ir jāievēro.

Uzteikt darbiniekam darbu var tikai tad, ja tam ir likumīgs pamatojums. Darba devējam nav tiesību atlaist no darba par to, ka darbinieks izmanto savas tiesības uz atvaļinājumu.

Jāpiebilst, ka nav pamata pārsteidzīgi kritiski vērtēt darba devēja attieksmi. Darba tiesiskās attiecības balstās uz savstarpēju saskarsmi darba pienākumu izpildē un komunikācijā, arī kopīgi vienojoties par labāko iespējamo risinājumu dažādās situācijās.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 42 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas