E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 19552
Lasīšanai: 4 minūtes

Slimības pabalstu aprēķina no vidējās iemaksu algas noteiktā periodā

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
05. martā, 2020
Diāna

Labdien! Darba traumas dēļ VSAA ir veikusi darba nespējas lapas B aprēķinu, kurā vidējā dienas izpeļņa ir aptuveni par 25,28% mazāka, nekā būtu tad, ja darba nespējas lapa B tiktu izsniegta vispārējās saslimšanas dēļ, nevis ar diagnozi “darba trauma”. Persona ir situācijas ķīlnieks: ir guvusi traumu darbā, zaudējusi darba spējas, nevar prognozēt, kad darba spējas atgriezīsies, un saņem vairāk nekā par 25% mazāku darba nespējas pabalstu, ko aprēķina VSAA. Kam ir jāatlīdzina šīs samazinājums cietušajam, un kādi normatīvie akti to regulē? Kādā kārtībā un kur jāgriežas, lai atgūtu šos zaudējumus? Kādas ir zaudējumu pierādīšanas un atgūšanas iespējas? Parastās darba nespējas gadījumā VSAA lēmums ir pamatots šādi: “[..] pamatojoties uz Latvijas Republikas likuma “Par maternitātes un slimības apdrošināšanu” 4. panta pirmo daļu, 11. pantu, 12. pantu, 13. panta pirmo daļu, 17. pantu, 31. panta pirmo daļu, 31. panta trešo daļu, 31. panta piekto daļu, 35. panta pirmo daļu, MK 28.07.1998. noteikumu Nr. 270 “Vidējās apdrošināšanas iemaksu algas aprēķināšanas kārtība un valsts sociālās apdrošināšanas pabalstu piešķiršanas, aprēķināšanas un izmaksas kārtība” 3. punktu, 6. punktu, 7. punktu, 8. punktu, 17. punktu”. Savukārt darba traumas gadījumā VSAA lēmums ir pamatots šādi: “[..] pamatojoties uz Latvijas Republikas likuma “Par maternitātes un slimības apdrošināšanu” 4. panta pirmo daļu, 11. pantu, 12. pantu, 13. panta pirmo daļu, 17. pantu, 31. panta pirmo daļu, 31. panta trešo daļu, 31. panta piekto daļu, 31. panta septīto daļu, 35. panta pirmo daļu, Latvijas Republikas likuma “Par obligāto sociālo apdrošināšanu pret nelaimes gadījumiem darbā un arodslimībām” 19. panta pirmo daļu, MK 28.07.1998. noteikumu Nr. 270 “Vidējās apdrošināšanas iemaksu algas aprēķināšanas kārtība un valsts sociālās apdrošināšanas pabalstu piešķiršanas, aprēķināšanas un izmaksas kārtība” 3. punktu, 6. punktu, 7. punktu, 8. punktu, 17. punktu, MK 16.02.1999. noteikumiem Nr. 50 “Obligātās sociālās apdrošināšanas pret nelaimes gadījumiem darbā un arodslimībām apdrošināšanas atlīdzības piešķiršanas un aprēķināšanas kārtība” 13. punktu”.

A
atbild:
09. martā, 2020
Lidija Dārziņa
LV portāls

Jūsu citētajos iestādes lēmumos minēto tiesību aktu normās nav tādu atšķirību, kas samazinātu slimības pabalsta apmēru par darba nespēju sakarā ar darba traumu. Slimības pabalsta aprēķinam darba ņēmējam vidējo iemaksu algu aprēķina par 12 kalendāro mēnešu periodu, kas beidzas divus mēnešus pirms tā mēneša, kad iestājusies pārejoša darba nespēja. VSAA lēmumā par slimības pabalstu, kas tiek piešķirts 80% apmērā no kalendāra dienas vidējās sociālās apdrošināšanas iemaksu algas, tiek pievienots dienas vidējās sociālās apdrošināšanas iemaksu algas aprēķins. Tajā par aprēķina 12 mēnešiem katrā mēnesī ir norādīta apdrošināšanas iemaksu alga, kā arī dienas vidējā apdrošināšanas iemaksu alga. To reizina ar darba nespējas dienu skaitu. Abos darba nespējas gadījumos iemaksu alga par 12 mēnešiem var atšķirties, jo nevar būt izsniegtas 2 darbnespējas lapas no viena un tā paša datuma. Līdz ar to var atšķirties arī dienas vidējā iemaksu alga. Tāpēc jāpievērš uzmanība, kāda ir bijusi iemaksu alga katru mēnesi aprēķina 12 mēnešu periodā vienā un otrā gadījumā.

Jāuzsver, ka sociālās apdrošināšanas maksājumi tiek piešķirti, pamatojoties uz personas individuāliem datiem, ņemot vērā tiesību normas kopsakarā.

Ja Jums nav saprotams slimības pabalsta aprēķins, jālūdz to paskaidrot VSAA speciālistiem. Ja VSAA nodaļas amatpersonas lēmums neapmierina, personai ir tiesības to apstrīdēt VSAA direktoram.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas