E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 19531
Lasīšanai: 2 minūtes

Vai uzturlīdzekļus maksā par bērnu, kas ievietots audžuģimenē

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
04. martā, 2020
D.K.J

Pirms bērna ievietošanas audžuģimenē (veselības stāvokļa dēļ) vecākam izmaksāja bērna uzturlīdzekļus no otra vecāka. Vai vecākam turpina izmaksāt pabalstus par bērnu, ja nav atņemtas juridiskās tiesības uz viņu?

A
atbild:
20. maijā, 2020
Edīte Brikmane
LV portāls

Ģimenes valsts pabalstu piešķir personai, kura faktiski audzina bērnu, arī audžuģimenei, – no dienas, kad pieņemts bāriņtiesas lēmums par pabalsta izmaksāšanu personai, kura faktiski audzina bērnu, ja bērns sasniedzis viena gada vecumu. Tas noteikts Ministru kabineta noteikumu Nr. 1517 “Noteikumi par ģimenes valsts pabalstu un piemaksām pie ģimenes valsts pabalsta” 2.3. punktā.

No situācijas apraksta nav saprotams, vai jautājums ir arī par uzturlīdzekļu izmaksu. Piemēram, ja uzturlīdzekļus līdz šim otra vecāka vietā izmaksāja no Uzturlīdzekļu garantiju fonda, no brīža, kad bērns nonāk audžuģimenes aprūpē, valsts garantēto uzturlīdzekļu izmaksa tiek pārtraukta. Tas tā ir tāpēc, ka audžuģimene no valsts saņem atlīdzību par audžuģimenes pienākumu pildīšanu. Plašāka informācija atrodama Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras mājaslapā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas