E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 19495
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1

Kam pieder īpašumi, ja mantinieki nav pieteikušies

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
03. martā, 2020
Gatis

Dzīvoju mājā, kurā telpu grupas (dzīvokļi) ir daļēji sadalītas. Nesadalītās daļas formāli pieder pašvaldībai, bet pašvaldība atsakās tās atzīt par savu īpašumu, jo tās neesot uzskaitītas viņu bilancē. Viņi apgalvo, ka šie dzīvokļi pieder cilvēkiem, kas tās ieguvuši par pajām, un ka viņiem pieder tikai zeme. Lai gan informācija no vietnes www.kadastrs.lv liecina, ka īpašumā, kas pieder pašvaldībai, ietilpst arī nesadalītie telpu grupas (dzīvokļi). Cilvēki, kas ieguvuši šos dzīvokļus par pajām, jau sen ir miruši, mantinieki jau vairākus gadus atsakās nokārtot savu mantojumu. Kam pieder šie īpašumi, kamēr mantinieki nav sakārtojuši savus dokumentus, lai iegūtu mantojumu: pašvaldībai vai mantiniekiem? Vai arī dzīvokļiem vispār nav īpašnieku? Kurš tādā gadījumā par šiem īpašumiem atbild?   

A
atbild:
18. martā, 2020
Latvijas Zvērinātu advokātu kolēģija
Imants Muižnieks, zvērināts advokāts, Dr. iur.

Ja mantinieku nav vai mantinieki pēc publikācijas par mantojuma atklāšanos nav ieradušies, tad manta, kurā ietilpst arī nekustamais īpašums, piekrīt valstij. Šādā gadījumā notārs taisa notariālo aktu par mantojuma lietas izbeigšanu, konstatējot, ka manta piekrīt valstij. Šis akts ir pamats tam, lai zvērināts tiesu izpildītājs nodrošinātu bezmantinieku mantas pārvaldīšanu, atsavināšanu u. tml. Tātad primāri ir nepieciešams, lai zvērināts notārs uzsāktu mantojuma lietu, kuras ietvaros piekritīgajam notāram būs jānodrošina arī mantojuma apsardzība. Par to notārs gādā pēc savas iniciatīvas, kreditora vai citu ieinteresēto personu lūguma, jo īpaši tad, ja mantinieki vispār nav zināmi. Turklāt šādos apstākļos zvērinātam notāram jāgādā par mantojuma apsardzību pēc jebkuras personas paziņojuma, ja viņam droši zināms par mantojuma atstājēja nāvi. Tikai pēc likumā noteiktās mantošanas procedūras pabeigšanas jaunajam īpašniekam būs saistoši dzīvokļa īpašnieka pienākumi un tiesības, bet līdz tam attiecīgajām amatpersonām ir pienākums nodrošināt šādas mantas apsardzību un pārvaldību.

Pamats: Civillikuma 416. panta pirmā daļa, 657., 659. pants, Notariāta likuma 288., 290., 306. pants, Ministru kabineta 2013. gada 2. jūlija noteikumi Nr. 364 “Noteikumi par zvērināta tiesu izpildītāja rīcību ar bezmantinieku mantu”.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas