E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 19490
Lasīšanai: 3 minūtes
2
2

Vai drīkst veikt kopīpašuma videonovērošanu

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
02. martā, 2020
Jānis

Vai daudzdzīvokļu nama 1. stāva dzīvokļa īpašnieks drīkst sava dzīvokļa durvju ārpusē izvietot novērošanas kameru (ar uzrakstu, ka tiek filmēts)? Kamera būtu novietota ar skatu prom no durvīm, lai var redzēt praktiski visas 1. stāva dzīvokļu durvis, kā arī kāpnes un attiecīgi – visus cilvēkus, kuri pārvietojas pa kāpnēm (nevis brauc ar liftu, kas ir novietots tuvāk ārdurvīm).

A
atbild:
06. martā, 2020

Fizisko personu videonovērošana ir fizisko personu personas datu apstrāde Vispārīgās datu aizsardzības regulas 2016/679 izpratnē. Datu apstrāde ir tiesiska, ja tiek izpildīts kāds no regulas 6. pantā notiktajiem datu apstrādes tiesiskajiem pamatiem (piekrišana, lūgums noslēgt līgumu vai līguma izpilde, juridiska pienākuma izpilde, datu subjekta vitāli svarīgo interešu aizsardzība, sabiedrisko interešu aizsardzība vai datu apstrādes pārziņa leģitīmo interešu nodrošināšana).

Ņemot vērā jautājumu, secināms, ka kāds dzīvokļu īpašnieks veic citu personu videonovērošanu kopīpašuma telpās.

Lai veiktu šādas darbības, ir jāsaņem dzīvokļu īpašnieku kopības atļauja (piekrišana) kopīpašuma lietošanas kārtības noteikšanai (Dzīvokļa īpašuma likuma 16. panta 2. daļas 2. punkta izpratnē), “par” ko jānobalso vismaz ¾ no visu dzīvokļu īpašnieku kopības (Dzīvokļa īpašuma likuma 17. panta 7.1 daļas izpratnē).

Ja minētā procedūra ir ievērota, tad datu apstrādes pārzinim (tam dzīvokļu īpašniekam kurš veic šādu videonovērošanu) pirms nokļūšanas videonovērošanas zonā ir jāsniedz informācija, kas paredzēta regulas 13. pantā (t. i., informācija, kas jāsniedz, ja personas dati ir iegūti no datu subjekta). Parasti šādu informāciju sniedz videonovērošanas zīmes veidā, norādot tajā regulas 13. pantā paredzēto informāciju (attiecībā uz pārzini), kā arī vietu, kur datu subjekts var iegūt visu pārējo informāciju, ko paredz minētais pants.

Ar “uzrakstu, ka tiek filmēts” netiks sasniegts regulas 13. pantā noteiktais pienākums – datu subjektu informēšana un informācijas sniegšana.

Savukārt, ja dzīvokļu īpašnieku kopība nav izlēmusi “par” šādas atļaujas došanu (t. i., par kopīpašuma lietošanas kārtības noteikšanu), šāda videonovērošana ir prettiesiska.

Ņemot vērā minēto, Jums ir tiesības vērsties pie attiecīgā pārziņa (dzīvokļa īpašnieka) ar prasību par šādas personu datu apstrādes pārtraukšanu.

Ja Jūsu prasījumi netiek apmierināti, Jums ir tiesības vērsties Datu valsts inspekcijā (kā uzraudzības iestādē fizisko personu datu aizsardzības jomā) ar atbilstošu iesniegumu.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 46 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas