E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 19482
Lasīšanai: 2 minūtes
2
2

Cik kompensējošo dienu piešķir par darbu brīvdienā

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
02. martā, 2020
Marija

Valsts iestādē darbiniekiem ir 5 dienu darba nedēļa un 8 stundu darba diena. Sestdienā darba devējs lūdz pastrādāt iestādē sakarā ar dažādu konkursu rīkošanu. Ar rīkojumu darba devējs par sestdienu dod brīvu dienu, norādot laiku. Daži darbinieki pieprasa, lai par vienu dienu dod divas brīvdienas. Vai tas ir juridiski pamatoti? Arī darba līgumā nekas nav norādīts, un Darba likumā paskaidrots tikai virsstundu darbs. Vai drīkst pieprasīt divas brīvdienas, un, ja drīkst, kāds tam ir pamatojums?

A
atbild:
27. martā, 2020
Valsts kanceleja
Artis Ozoliņš, Komunikācijas departamenta vadītājas vietnieks

Valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku atlīdzības likuma 2. panta septītā daļa noteic, ka amatpersonām (darbiniekiem) piemērojamas darba tiesiskās attiecības, amata tiesiskās attiecības vai dienesta gaitu regulējošu normatīvo aktu normas tiktāl, ciktāl to nenosaka šis likums. Ņemot vērā, ka atlīdzības likums nenosaka darbinieku darba un atpūtas laika regulējumu, šajos jautājumos attiecīgi ir piemērojamas Darba likuma normas.

Darba likuma 143. panta ceturtā daļa paredz, ka darbinieku ar darba devēja rakstveida rīkojumu var iesaistīt darbā nedēļas atpūtas laikā, piešķirot viņam līdzvērtīgu kompensējošo atpūtu un nodrošinot ne mazāk kā divus šā panta pirmajā daļā minētos nedēļas atpūtas periodus jebkurā 14 dienu laikā, šādos gadījumos:

1) ja to prasa sabiedrības visneatliekamākās vajadzības;

2) lai novērstu nepārvaramas varas, nejauša notikuma vai citu ārkārtēju apstākļu izraisītas sekas, kas nelabvēlīgi ietekmē vai var ietekmēt parasto darba gaitu uzņēmumā;

3) steidzama, iepriekš neparedzēta darba pabeigšanai noteiktā laikā.

Līdz ar to, ja darbinieki tiek iesaistīti darbā nedēļas atpūtas dienā, tad saskaņā ar Darba likuma 143. pantā minēto šī diena viņiem tiek kompensēta ar citu līdzvērtīgu atpūtas dienu. Normatīvais regulējums neparedz, ka darbs nedēļas atpūtas dienā būtu kompensējams dubultā apmērā, piešķirot divas kompensējošas atpūtas dienas.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas