E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 19469
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1

Lai būves iegūtu īpašumā

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
02. martā, 2020
Jānis

Esmu iegādājies īpašumu, uz kura papildus dzīvojamajai un saimniecības ēkai atrodas arī divas būves, kas nepieder pie īpašuma: šķūnis un pagrabs. Šīm būvēm īpašumtiesības nav reģistrētas. Es vēlos noskaidrot, kāda ir procedūra, lai es šīs būves varētu iegūt un juridiski noformēt savā īpašumā.

A
atbild:
11. martā, 2020
Inese Helmane
LV portāls

Ja persona konstatē, ka uz viņai piederoša zemesgabala ir būve, kuru tā nav būvējusi, par tās piederību būtu jāinteresējas zemesgrāmatu nodaļā un Valsts zemes dienestā. Savukārt par to, vai būve ir legāla vai tai vēl arvien ir jaunbūves statuss un tā nav nodota ekspluatācijā, jāinteresējas būvvaldē.

Ja būves nekur nav reģistrētas kā patstāvīgi īpašuma objekti, tās ir piekritīgas zemes īpašniekam atbilstoši Civillikuma 968. pantam. Šādā gadījumā zemes īpašnieks ir tiesīgs vērsties ar attiecīgu pieteikumu tiesā, lai atzītu tam īpašuma tiesības uz būvēm kā zemes īpašniekam atbilstoši likuma “Par atjaunotā Latvijas Republikas 1937. gada Civillikuma ievada, mantojuma tiesību un lietu tiesību daļas spēkā stāšanās laiku un kārtību” 14. panta ceturtajai daļai un Civillikuma 968. pantam.

Vairāk par to, kā rīkoties, ja uz īpašuma zemes atrodas bezsaimnieka būve, var lasīt LV portāla skaidrojumā šeit.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas