E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 19468
Lasīšanai: 2 minūtes
3
3

Pēc BKA darbiniecei jānodrošina darbs, nevis jāliek piedalīties amata konkursā

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
02. martā, 2020
Dina

Kad atgriezos no bērna kopšanas atvaļinājuma, mana amata vieta tika likvidēta. Darba devējs piedāvāja trīs vakances, no kurām viena mani apmierināja. Taču, lai iegūtu šo amata vietu, man bija jāiziet atlases process kā ikvienam darba meklētājam. Diemžēl atlasi neizturēju, un man piedāvāja apsvērt citas vakances vai pārtraukt darba attiecības. Vai darba devējam nav pienākuma man nodrošināt jaunu amata vietu bez konkursa atlases, kurā piedalās ne tikai pretendenti no uzņēmuma iekšējās vides, bet arī pretendenti no ārpuses?

A
atbild:
19. martā, 2020
Zaida Kalniņa
LV portāls

Neraugoties uz notikušo iekšējo reorganizāciju, darba devējs nevar nerēķināties ar darbiniekiem, kas izmanto legālu atvaļinājumu.

Saskaņā ar Darba likuma 156. panta ceturto daļu sievietei, kura izmanto bērna kopšanas atvaļinājumu, tiek saglabāts iepriekšējais darbs. Ja tas nav iespējams, darba devējs nodrošina līdzīgu vai līdzvērtīgu darbu ar ne mazāk labvēlīgiem darba apstākļiem un nodarbinātības noteikumiem.

Kā skaidro Darba likuma komentāri, norma nodrošināt BKA bijušu darbinieci ar līdzīgu vai līdzvērtīgu darbu nav atkarīga no darba devēja izvēles vai iespējām. Tā ir imperatīva, un darba devēja atkāpšanās no tiesību normā noteiktā pienākuma nav pieļaujama.[1]

Tādējādi darba devējs, nosakot nepieciešamību piedalīties amatu konkursā, pret Jums ir rīkojies diskriminējoši. Savu tiesību aizsardzībai Jūs varat vērsties Valsts darba inspekcijā vai tiesā.

[1] AT Civillietu departamenta 2014. gada 12. novembra spriedums lietā Nr. SKC-2608/2014(C28374713)

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas