E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 19465
Lasīšanai: 2 minūtes

Kā tiek apmaksāta slimības lapa par slima bērna kopšanu, ja ir vairākas darbavietas

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
02. martā, 2020
Līga

Labdien! Strādāju vairākās darbavietās (trijās), vienā no tām izmantoju tiesības uz bērna kopšanas atvaļinājumu (pabalstus vairs nesaņemu, iepriekš šis bērna kopšanas atvaļinājums netika izmantots, šobrīd bērnam ir jau 5 gadi, bet likumiski varu šo atvaļinājumu izmantot pusotra gada apmērā līdz bērna 8 gadu vecumam). Kā tiek aprēķināta vidējā apdrošināšanas iemaksu alga slimības lapas B aprēķinam (slima bērna kopšana, ne tā bērna, ar kuru izmantoju bērnu kopšanas atvaļinājumu)? Vai vidējā apdrošināšanas iemaksu alga ir jāaprēķina no visām darbavietām, arī no tās, kurā atrodos bērnu kopšanas atvaļinājumā?

A
atbild:
19. martā, 2020
Zaida Kalniņa
LV portāls

Valsts strādājošam vecākam apmaksā slimības lapu B par slima bērna kopšanu vecumā līdz 14 gadiem no 1. slimības dienas līdz 14. dienai, kopjot bērnu mājās, un no 15. dienas līdz 21. dienai, kopjot bērnu stacionārā.

Slimības lapa B attiecas uz visām darbavietām, kurās darbinieks tobrīd strādā, un tās laikā strādāt nedrīkst nevienā darbavietā.

Pabalstu aprēķina 80% apmērā no vidējo iemaksu algas visās darbavietās no slimības pirmās dienas. Pabalsts par slima bērna kopšanu tiek maksāts par bērna slimošanas dienām, ieskaitot brīvdienas un svētku dienas.

Vidējo apdrošināšanas iemaksu algu slimības pabalstam aprēķina par 12 kalendāro mēnešu periodu, šo periodu beidzot divus mēnešus pirms mēneša, kad iestājusies pārejoša darba nespēja. Aprēķinot pabalstu, attiecīgajā 12 mēnešu periodā tiek ņemti vērā tikai darbā gūtie ienākumi, no kuriem ir veiktas sociālās iemaksas.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 72 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas