E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 19451
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1

Ko darīt ar ceļu, kurš nav vajadzīgs

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
01. martā, 2020
Anna

Labdien! Caur manu īpašumu iet servitūta ceļš uz kaimiņu mājām, bet pirms gada es šo māju atpirku, jo kaimiņš nomira un māja kopā ar lauksaimniecības zemi tika pārdota. Tagad šī zeme un māja pieder man. Ko darīt ar ceļu, kurš nav vajadzīgs, bet ir ierakstīts zemesgrāmatā?

A
atbild:
25. martā, 2020
Latvijas Zvērinātu advokātu kolēģija
Gita Oškāja, zvērināta advokāte

Saskaņā ar Civillikumu ceļš ir uzskatāms par servitūtu. Civillikuma 1237. pants noteic, ka servitūti izbeidzas, arī (1) ar atteikšanos no tiem vai (2) ar tiesības un pienākuma sakritumu vienā personā. Ar atteikšanos no servitūta ir jāsaprot nekustamā īpašuma, kuram par labu servitūts nostiprināts, īpašnieka atteikšanās no servitūta. Savukārt ar tiesību un pienākumu sakritumu vienā personā jāsaprot situācija, kad nekustamā īpašuma, kuram par labu servitūts nostiprināts, īpašnieks kļūst par otra nekustamā īpašuma īpašnieku, kas principā atbilst situācijai, kāda izveidojusies jautājuma uzdevējam.

Pirms ieraksta par servitūta dzēšanu zemesgrāmatā Valsts zemes dienestam ir jāpieņem lēmums par servitūta ieraksta dzēšanu kadastra informācijas sistēmā. Pamatojoties uz attiecīgo Valsts zemes dienesta lēmumu un servitūta ieraksta dzēšanu kadastra informācijas sistēmā, no zemesgrāmatas varēs tikt dzēsts ieraksts par servitūtu.

Tas, kādi dokumenti ir nepieciešami, lai dzēstu ierakstu par servitūtu kadastra informācijas sistēmā, atkarīgs no tā, kā vēsturiski servitūts ir izveidojies. Līdz ar to vislabāk ir vērsties Valsts zemes dienestā, kur varēs noskaidrot servitūta ieraksta vēsturisko izcelšanos un noskaidrot to, kādi pierādījumi (dokumenti) ir nepieciešami papildus zemesgrāmatas datiem, kas apliecina īpašumtiesības uz abiem nekustamiem īpašumiem, lai ieraksts tiktu dzēsts no kadastra informācijas sistēmas un vēlāk arī no zemesgrāmatas.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 65 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas