E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 19447
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Tieslietas
1
1

Vai bioloģiskais tēvs var prasīt noteikt paternitāti

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
01. martā, 2020
Helvijs

Labdien! Pirms trim gadiem draudzējos ar meiteni, kura man teica, ka esot stāvoklī un es būšot tētis. Mēs pašķīrāmies. Piedzima bērns, bet dzimšanas apliecībā viņa kā tēvu norādīja citu vīrieti, kuru viņa piemānīja, sakot, ka viņš ir bērna tēvs. Vīrietis parakstīja papīrus, apliecinot, ka esot bērna tēvs. Pagāja laiks, un viņš šī gada janvārī tiesas ceļā pieprasīja DNS. Pēc DNS testa rezultātiem atklājās, ka viņš nav bērna tēvs. Vai man ir kādas iespējas pieprasīt DNS testu, kaut neesmu atzīmēts kā tēvs?

A
atbild:
08. jūnijā, 2020
Edīte Brikmane
LV portāls

No situācijas apraksta nav skaidrs, vai personai, kas iepriekš atzina paternitāti bērnam, ir izdevies arī apstrīdēt paternitātes atzīšanu tiesā un anulēt ierakstu par bērna tēvu dzimšanas reģistrā. Fakts, ka DNS ekspertīze pierāda, ka bērns ir cēlies no cita vīrieša, ne vienmēr ir izšķirīgs faktors, lai apmierinātu prasību (plašāk LV portāla skaidrojumā “Atzītas paternitātes apstrīdēšana un bērna tiesības uz tiesisko stabilitāti”).

Tātad jūsu iespējas rīkoties ir atkarīgas no tā, vai šobrīd bērnam ir noteikta paternitāte (proti, ir ieraksts dzimšanas reģistrā par tēvu).

Ja paternitāte nav noteikta, vienkāršākais veids būtu vienoties ar bērna māti un doties pašiem veikt DNS testu. Latvijā brīvprātīgu DNS ekspertīzi var veikt SIA “Genera” laboratorijā. Tas ir maksas pakalpojums. Šobrīd cena par divu personu (bērna un tēva) pārbaudi ir 335 eiro, savukārt par trīs personu (bērna, mātes un tēva) pārbaudi – 390 eiro. Ja ekspertīze apliecinās, ka esat bērna tēvs, paternitāti var atzīt, vecākiem iesniedzot kopīgu iesniegumu dzimtsarakstu nodaļā. Tas ir bezmaksas pakalpojums.

Ja bērna māte nevēlas noteikt paternitāti bērnam, to nosaka tiesa.

Civillikuma 158. pants paredz, ka prasību paternitātes noteikšanai tiesā var iesniegt bērna māte vai bērna aizbildnis, bērns pats pēc pilngadības sasniegšanas, kā arī persona, kas sevi uzskata par bērna bioloģisko tēvu.

Atbilstoši Civilprocesa likuma 249. panta otrajai daļai persona, no kuras bērns izcēlies, prasību par paternitātes noteikšanu var celt pret bērna māti, ja viņa nepiekrīt paternitātes noteikšanai vai pastāv citi likumā norādītie šķēršļi paternitātes ieraksta izdarīšanai dzimšanas reģistrā.

Sniedzot prasību tiesā par paternitātes noteikšanu, lietas dalībnieks var lūgt tiesu noteikt ekspertīzi bērna bioloģiskās izcelšanās noteikšanai (Civilprocesa 249.1 pants).

Šeit uzreiz gan jāatzīmē, ka saskaņā ar Civilprocesa likuma 40. panta pirmo daļu izdevumu summas, kas izmaksājamas ekspertiem, iemaksā tā puse, kura izteikusi attiecīgu lūgumu. Piemēram, ja iespējamais bērna tēvs ir pieprasījis ekspertīzi, viņam ir pienākums to iepriekš apmaksāt. Savukārt, ja ekspertīze apliecinās, ka bērns patiešām ir cēlies no viņa, viņš var lūgt tiesu piedzīt veiktās ekspertīzes izmaksas no otras puses.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas