E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 19434
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Finanses
10
10

Kas jādara, lai dzēstu ķīlu zemesgrāmatā

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
17. februārī, 2020
Laima

2007. gadā Latvijas Hipotēku bankā un zemes bankā es ņēmu hipotekāro kredītu dzīvojamās mājas pabeigšanai. Māja tika ieķīlāta par labu bankai, ķīla (hipotēka) nostiprināta zemesgrāmatā. Aizdevums ir atmaksāts termiņā. Ķīla (hipotēka) zemesgrāmatā palikusi nenodzēsta. Ieraksts par dzēšanu nav izdarīts. Latvijas Hipotēku un zemes banka darbību beigusi. Kur man jāvēršas? Kurš kreditors drīkst parakstīt nostiprinājuma lūgumu, lai šo ierakstu zemesgrāmatā varētu dzēst?

A
atbild:
09. martā, 2020
Latvijas Zvērinātu advokātu kolēģija
Jānis Muižnieks, zvērināts advokāts

2013. gadā Hipotēku un zemes banka pārtrauca sniegt noguldījumu, norēķinu un citus komercbanku pakalpojumus, nodarbodamās tikai ar uzņēmējdarbības valsts atbalsta programmu aizdevumu izsniegšanu. Ar 2014. gada 1. janvāri Hipotēku un zemes banka pārtapusi attīstības finanšu institūcijā un pārdēvēta par “Altum”, šobrīd tā ir VAS “Latvijas Attīstības finanšu institūcija Altum”.

Līdz ar to, lai noskaidrotu jautājumu par ķīlas (hipotēkas) dzēšanas iespēju, būtu nepieciešams vērsties pie VAS “Latvijas Attīstības finanšu institūcija Altum” kā Hipotēku un zemes bankas tiesību un saistību pārņēmējas.

Labs saturs
10
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 46 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas