E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 19431
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Tieslietas
4
4

Mazbērna tiesības uz neatņemamo mantojuma daļu

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
17. februārī, 2020
Liga

Labdien! Jautājums par mantošanas tiesībām. Ja aizgājējs visu savu mantu vienādās daļās ar testamentu ir novēlējis abiem vienīgajiem dēliem A un B (mantojumu ir pieņēmuši), vai B dēla meita (aizgājēja mazmeita) kā pirmās šķiras mantiniece var prasīt savu neatraidāmās mantinieces daļu?

A
atbild:
18. martā, 2020
Elīna Kurme
juriste

Nē. Neatņemamā daļa atbilstoši Civillikuma 425. panta pirmās daļas pirmajam teikumam ir puse no tās mantojuma daļas vērtības, kādu neatņemamās daļas tiesīgais jeb neatraidāmais mantinieks manto pēc likuma. Likumiskās mantošanas kārtība, kas noteikta Civillikuma 404. panta pirmajā punktā, savukārt paredz, ka mantojums piekrīt visiem tiem mantojuma atstājēja lejupējiem, starp kuriem, no vienas puses, un mantojuma atstājēju, no otras puses, nav citu lejupējo, kam būtu tiesība mantot.

Proti, mantojums nepiekrīt mantojuma atstājēja mazmeitai, jo minētās normas izpratnē starp viņu un mantojuma atstājēju ir mantojuma atstājēja dēls. Tālākie lejupējie par neatraidāmajiem mantiniekiem var kļūt uz pārstāvības tiesības pamata, piemēram, ja pirms mantojuma atklāšanās ir miris tas no vecākiem, kuram būtu tiesības uz neatņemamo daļu.

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas