E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 19428
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Nodokļi
2
2

Vai dzīvokļa pārdošanas ienākums tiks atbrīvots no nodokļa

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
16. februārī, 2020
Viktors

Labdien! Vēlos pārdot dzīvokli. Dzīvokli iegādājos kā dāvinājumu 2012. gadā. Biju tur deklarējies no 2013. gada līdz 2016. gada decembrim. Vai uz mani attieksies izņēmums, saskaņā ar kuru nav jāmaksā ienākuma nodoklis par ieņēmumiem no šī dzīvokļa pārdošanas?

A
atbild:
21. februārī, 2020
Lidija Dārziņa
LV portāls

Vispārējā kārtībā likums “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” paredz, ka ienākumu no nekustamā īpašuma pārdošanas apliek ar iedzīvotāju ienākuma nodokli kā ienākumu no kapitāla pieauguma. Nodokļa likme ir 20% no starpības, kāda veidojas, no pārdošanas ieņēmuma atņemot īpašuma iegādes vērtību.

Vairākos gadījumos nodoklis no ienākuma nav jāmaksā, atbrīvojums pienākas arī tad, ja nekustamais īpašums personas īpašumā (no dienas, kad nekustamais īpašums reģistrēts zemesgrāmatā) ir ilgāk par 60 mēnešiem un vismaz 12 mēnešus pēc kārtas (minētajā 60 mēnešu periodā) līdz atsavināšanas līguma noslēgšanas dienai ir personas deklarētā dzīvesvieta.

Lai ienākums no nekustamā īpašuma atsavināšanas netiktu aplikts ar nodokli, vienlaikus jābūt spēkā abiem nosacījumiem.

Tātad deklarēšanās prasība ir jebkuri 12 mēneši pēc kārtas pēdējo 60 mēnešu laikā līdz pārdošanas līguma noslēgšanas dienai.

Ja uzdāvināto dzīvokli reģistrējāt zemesgrāmatā, tad, pārdodot to šogad līdz decembrim, no ienākuma nodoklis nebūs jāmaksā, jo tiks izpildīts arī likumā noteiktais kritērijs par deklarēšanos.

Par kapitāla pieauguma nodokļa piemērošanu individuālā gadījumā jau laikus pirms darījuma jāuzzina Valsts ieņēmumu dienestā, jo informācijai par situāciju ir jābūt precīzai, ar dokumentiem pamatotai. Saziņas iespējas atrodamas VID mājaslapā.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas