E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 19426
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Reģistri

Latvijā atzīst ārvalstīs šķirtu laulību

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
16. februārī, 2020
Kārlis

Labdien! Pirms apmēram 15 gadiem tika noslēgta laulība Kiprā, pēc visai neilga laika (dažādu iemeslu dēļ) vajadzēja atgriezties Latvijā. Sieva, kas nav ES pilsone, palika tur. Pēc aptuveni pusgada prombūtnes laulība tika šķirta bez manas klātbūtnes, un man tika atsūtīti dokumenti par šķiršanos. Dokumenti šo daudzo gadu laikā ir nozuduši, bet uzzināju, ka Latvijas datos joprojām uzrādās informācija, ka esmu precējies.
Kā šādā gadījumā vislabāk rīkoties? Kāds ir ātrākais un iespējami lētākais variants?
Ar bijušo sievu nekādu sakaru nav jau vairāk nekā desmit gadus, mēģināju atrast viņu sociālajos tīklos, bet neveiksmīgi. Arī laulības apliecība ir pie viņas, un man nav iespējams to dabūt.

A
atbild:
28. maijā, 2020
Gatis Graustiņš
juriskonsults

Kaut arī tas, visticamāk, pat būtu iespējams atrisinājums, nebūtu pareizi mēģināt atkārtoti šķirt laulību Latvijas tiesā, jo tā jau ir šķirta.

Kā to nosaka Civillikuma 12. panta otrā daļa, ārzemēs izdarīta Latvijas pilsoņu laulības šķiršana un atzīšana par neesošu atzīstama arī Latvijā, izņemot gadījumus, kad tām pamatā liktie iemesli neatbilst Latvijas likumam un runā pretim Latvijas sabiedriskajai iekārtai vai labiem tikumiem. Līdz ar to vispārējā gadījumā Kiprā šķirta laulība tiek atzīta arī Latvijā.

Ņemot vērā iepriekš minēto, ja tas ir iespējams, visefektīvāk ir dabūt dokumentus, kas apliecina, ka esat šķīries Kiprā. Piemēram, Kipras tiesas sprieduma norakstu vai laulību reģistra izrakstu, ka vairs neesat precēts. Ņemot vērā, ka Kipra nav Eiropas Savienībā, Kipras iestādes izdotais dokuments ir arī jāapostulē Kiprā, lai atbilstu nosacījumiem, pēc kuriem var konstatēt tā autentiskumu, un to varētu iesniegt dzimtsarakstu nodaļā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas