E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 19405
Lasīšanai: 4 minūtes
2
2

Vai var piedzīt uzturlīdzekļus, ja bērns mācās ārzemēs

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
14. februārī, 2020
Jūlija

Labdien! Mans pilngadīgais bērns mācās ārzemēs (vidusskolā), bet viņa tēvs atteicās maksāt uzturlīdzekļus. Kā man rīkoties, lai piedzītu no viņa uzturlīdzekļus, un līdz kādam bērna vecumam viņa tēvam ir jāmaksā uzturlīdzekļi? Paldies!

A
atbild:
02. martā, 2020
Edīte Brikmane
LV portāls

Normatīvajos aktos nav noteikts precīzs bērna vecums, kuram iestājoties vecāku pienākums uzturēt bērnu izbeidzas. Galvenais kritērijs, lemjot par pienākumu maksāt uzturlīdzekļus pilngadīgam bērnam, ir bērna spēja pašam par sevi gādāt. Civillikuma 179. panta pirmā daļa nosaka: “Vecāku pienākums ir samērā ar viņu spējām un mantas stāvokli uzturēt bērnu. Šis pienākums gulstas uz tēvu un māti līdz laikam, kad bērns pats var sevi apgādāt. Strīdus par uzturlīdzekļiem bērnam izšķir tiesa.”

Likumdevējs nav precizējis, kā noteikt, vai bērns spēj pats par sevi gādāt, jo situācijas var būt ļoti dažādas.  Taču Augstākās tiesas Senāts 2015. gada 7. janvāra spriedumā lietā Nr. SKC-1478/2015 secina: “Civillikuma 179. pants interpretējams tā, ka bērns, kurš mācās vidējās vai augstākās mācību iestādes dienas nodaļā un nav vecāks par 24 gadiem, ir uzskatāms par nespējīgu sevi apgādāt, līdz ar to vecākiem ir pienākums uzturēt bērnu.” Savukārt, “ja līdztekus studijām [..] bērns strādā un gūst ienākumus vai arī studijas pārtrauc, tad vecāks, kuram ir piespriests uzturlīdzekļu maksāšanas pienākums, mainoties apstākļiem, ir tiesīgs celt tiesā prasību par uzturlīdzekļu apmēra samazināšanu jeb atbrīvošanu no šā pienākuma”.

Tātad, ja pilngadību sasniedzis bērns turpina mācīties un šī iemesla dēļ nav iespējams gūt ienākumus algotā darbā, vecākam ir pienākums maksāt uzturlīdzekļus. Nav nozīmes, kurā valstī bērns mācās, taču izglītības iegūšanas fakts ir jāpierāda, iesniedzot, piemēram, izziņu no mācību iestādes.

Ja ar tēvu nav iespējams vienoties par uzturlīdzekļiem, strīds ir jāizšķir tiesā. Šajā gadījumā bērnam kā pilngadīgai un rīcībspējīgai personai pašam jāsniedz prasības pieteikums tiesā par uzturlīdzekļu piedziņu savam uzturam.

Pastāv iespēja, ka bērns pilnvaro citu personu, piemēram, savu māti, pārstāvēt viņa tiesības tiesā.

Prasības pieteikumam jāpievieno izziņa no mācību iestādes, ka bērns tur patiešām mācās, kā arī citi dokumenti ar tulkojumu latviešu valodā (čeki, rēķini utt.), kas apliecina, ka bērnam ir nepieciešams vecāku finansiālais atbalsts, lai iegūtu izglītību.

Nosakot uzturlīdzekļu apmēru pilngadīgam bērnam, tiesai, izvērtējot lietā iekļautos pierādījumus kopsakarā ar pušu paskaidrojumiem, ir jānoskaidro uzturam un pilnvērtīgam mācību procesam nepieciešamā kopējā summa, lai vislabāk nodrošinātu bērna intereses. Tiesai ir jāizvērtē un jāsamēro konkrētas bērna vajadzības ar abu vecāku mantas stāvokli un spēju bērna uzturam, garīgās un fiziskās attīstības nodrošināšanai nepieciešamo summu nodrošināt.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas