E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 19399
Lasīšanai: 7 minūtes
TĒMA: Nodokļi

NĪN maksātāja tiesības uz atvieglojumu

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
13. februārī, 2020
Druvis

Labdien! Dzīvoju kopā ar ģimeni nekustamajā īpašumā, kas pieder manam tēvam. Esam deklarējušies šajā īpašumā. Ar tēvu ir noslēgts patapinājuma līgums par to, ka īpašums tiek nodots manā lietošanā un apsaimniekošanā. Maksāju arī nekustamā īpašuma nodokli. Tāpēc vēlos, lai tiktu piemērota likumā paredzētā atlaide, kas pienākas daudzbērnu ģimenēm. Daudzbērnu ģimenes statusam atbilstam. Atbildīgais pašvaldības darbinieks atsakās atlaidi piemērot, pamatojoties uz likuma “Par nekustamā īpašuma nodokli” 5. panta 1.² punktu, kurā rakstīts, ka arī tēvam ir jābūt deklarētam šajā īpašumā. Īsti neredzam vajadzību tēvam mainīt deklarācijas adresi, ja viņš dzīvo citur. Likuma 2. pants nosaka, kas ir nodokļa maksātāji. No 1. punkta un 3. punkta 3. apakšpunkta secinu, ka atbilstu NIN maksātāja statusam. Līdz ar to varētu piemērot atlaidi. Darbinieks gan norādīja, ka neatkarīgi no tā, kādu vienošanos es būtu varējis noslēgt ar tēvu, nodokli tāpat aprēķinās īpašniekam. Pēc šādas atbildes nevaru saprast, kāda nozīme ir minēt likumā arī citas personas, kas ir iespējamās NIN maksātājas, ja tas netiek ņemts vērā. Vai esmu nepareizi sapratis likumu, un, ja ne, vai manā situācijā vispār ir iespēja saņemt atlaidi?

A
atbild:
24. februārī, 2020
Lidija Dārziņa
LV portāls

Nekustamā īpašuma nodokli maksā Latvijas vai ārvalstu fiziskās un juridiskās personas un uz līguma vai citādas vienošanās pamata izveidotas šādu personu grupas vai to pārstāvji, kuru īpašumā, tiesiskajā valdījumā vai – šajā likumā noteiktajos gadījumos – lietošanā ir nekustamais īpašums.

Likuma “Par nekustamā īpašuma nodokli” 5. panta 1.2 daļa nosaka: “Nekustamā īpašuma nodokļa summa ir samazināma par 50% no aprēķinātās nodokļa summas, bet ne vairāk par 500 eiro personai, ja šai personai (pašai vai kopā ar laulāto) vai tās laulātajam taksācijas gada 1. janvārī ir trīs bērni vai vairāk bērnu vecumā līdz 18 gadiem (arī aizbildnībā esoši vai audžuģimenē ievietoti bērni) vai bērni līdz 24 gadu vecumam, kuri iegūst vispārējo, profesionālo vai augstāko izglītību, un ja personai vai tās laulātajam šajā objektā ir deklarētā dzīvesvieta kopā ar vismaz trim no minētajiem bērniem. Šos atvieglojumus piemēro arī tad, ja nekustamā īpašuma īpašnieks vai tiesiskais valdītājs ir kāds no šajā panta daļā minētajiem bērniem vai personas vai tās laulātā pirmās pakāpes augšupējais radinieks, kuram šajā objektā ir deklarētā dzīvesvieta.

Jūs likuma “Par nekustamā īpašuma nodokli” izpratnē neesat šī nodokļa maksātājs, kuram būtu nosakāmas tiesības uz nodokļa atlaidi. Kāpēc?

Saskaņā ar Civillikuma (CL) 1947. pantu patapinājums (lietošanas aizdevums) ir līgums, ar kuru kādam nodod lietu bez atlīdzības, bet noteiktai lietošanai, ar nosacījumu atdot to pašu lietu.

Civillikuma 1511. pantā noteikts, ka līgums ir personu savstarpēja vienošanās par kādu tiesisku attiecību nodibināšanu, pārgrozīšanu vai izbeigšanu. Katrā līgumā var ievest dažādus blakus noteikumus (CL 1548. pants).

Taču ar patapinājumu lietas īpašnieks nezaudē īpašuma tiesību uz lietu un paliek tās valdītājs; patapinājuma ņēmējs ir tikai tās turētājs (CL 1950. pants).

Saskaņā ar likuma “Par nekustamā īpašuma nodokli" 1. panta pirmo daļu, 2. panta pirmo daļu un 2. panta trešās daļas 3. punktu, kā arī Ministru kabineta 2006. gada 20. jūnija noteikumu Nr. 495 “Likuma “Par nekustamā īpašuma nodokli” normu piemērošanas kārtība” 21. punktu, ja nekustamajam īpašumam vienlaikus ir īpašnieks un tiesiskais valdītājs, nekustamā īpašuma nodokli maksā īpašnieks.

Atbildīgais pašvaldības darbinieks (nekustamā īpašuma nodokļa inspektors) tiesības uz nodokļa atvieglojumu var noteikt tikai atbilstoši likumā paredzētajiem nosacījumiem.

Nekustamā īpašuma nodokļa daudzbērnu ģimeņu atvieglojumu tiesību noteikšana notiek saskaņā ar likumu “Par nekustamā īpašuma nodokli” un Ministru kabineta noteikumiem Nr. 1347 “Valsts informācijas sistēmu datu savietošanas kārtība nekustamā īpašuma nodokļa atvieglojumu piešķiršanai”.

Šajos noteikumos detalizēti uzskaitīts, kāda informācija ir pamatā atvieglojuma piešķiršanai. Proti, Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde sniedz datus par personu, kurai pašai vai kopā ar laulāto, vai tās laulātajam taksācijas gada 1. janvārī ir trīs bērni vai vairāk bērnu vecumā līdz 18 gadiem (arī aizbildnībā esoši vai audžuģimenē ievietoti bērni) vai līdz 24 gadiem (neieskaitot), ja tie iegūst vispārējo, profesionālo vai augstāko izglītību, un kurai vai tās laulātajam deklarētā dzīvesvieta ir vienā adresē kopā ar vismaz trim minētajiem bērniem, kā arī datus par personas (pašas vai kopā ar laulāto) visiem bērniem vecumā līdz 18 gadiem (arī aizbildnībā esošiem vai audžuģimenē ievietotiem) vai līdz 24 gadiem (neieskaitot), ja tie iegūst vispārējo, profesionālo vai augstāko izglītību. Informāciju sniedz arī par personas vai tās laulātā pirmās pakāpes augšupējo radinieku, kuram deklarētā dzīvesvieta ir vienā adresē ar personu vai tās laulāto kopā ar vismaz trim minētajiem bērniem.

Tātad nodokļa atvieglojumu var saņemt vecvecāks, ja viņš savā īpašumā ir deklarējies un tajā ir deklarējies viens no vecākiem un vismaz trīs bērni.

Saeimā, nosakot nekustamā īpašuma nodokļa atvieglojumu arī gadījumos, kad nekustamais īpašums nepieder daudzbērnu ģimenei, taču pieder kāda no daudzbērnu ģimenes vecāka mātei vai tēvam, tika paskaidrots, kāpēc šāds papildinājums likumā ir nepieciešams. Proti, praksē nereti ir konstatētas situācijas, ka daudzbērnu ģimenes kā savu dzīvesvietu izvēlas vai turpina dzīvot kopā ar saviem vecākiem (bērnu vecvecākiem) viņiem piederošajā vai tiesiskajā valdījumā esošajā nekustamajā īpašumā. Tomēr šādā gadījumā, pat ņemot vērā, ka daudzbērnu ģimenes locekļi šajā nekustamajā īpašumā ir deklarēti, netiek piemērots likuma “Par nekustamā īpašuma nodokli” 5. panta 1.2 daļā minētais atvieglojums. Taču tas nav taisnīgi, jo šādos gadījumos visbiežāk pati daudzbērnu ģimene maksā nodokli par konkrēto nekustamo īpašumu un faktiski ir šī nekustamā īpašuma nākotnes mantinieki.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas