E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 19383
Lasīšanai: 2 minūtes
7
7

Ja darbinieks ierodas darbā iereibis

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
12. februārī, 2020
Alexandra

Labdien! Ja darba devējam ir aizdomas par to, ka viņa darbinieks darbavietā ir alkohola vai narkotisko vielu reibumā, vai viņš var izsaukt policiju, lai viņi to pārbaudītu? Ja ne, tad kāpēc? Un kādas ir citas iespējas, kā rīkoties šajā gadījumā? Paldies!

A
atbild:
27. februārī, 2020
Valsts darba inspekcija
Dace Stivriņa, Darba tiesību nodaļas Konsultatīvā centra vadītāja

Darba devējam ir tiesības atstādināt darbinieku no darba, ja šis darbinieks, veicot darbu vai arī atrodoties darbavietā, ir alkohola vai narkotiku reibumā. Atstādināšana no darba ir ar darba devēja rakstveida rīkojumu noteikts pagaidu aizliegums darbiniekam atrasties darbavietā un veikt darbu, par atstādināšanas laiku viņam neizmaksājot darba samaksu.

Saskaņā ar Ministru kabineta 2008. gada 2. jūnija noteikumu Nr. 394 “Alkohola, narkotisko, psihotropo vai toksisko vielu ietekmes pārbaudes kārtība” (turpmāk – MK noteikumi Nr. 394) darba devējs ar komercsabiedrības vai citas institūcijas vadītāja vai viņa pilnvarotas personas rakstisku nosūtījumu ir tiesīgs nosūtīt darbinieku veikt medicīnisko pārbaudi, kurā norādīts medicīniskās pārbaudes iemesls (skat. MK noteikumu Nr. 394 2. pielikumu).

Saņemot medicīnas pārbaudes rezultātus, darba devējs ir tiesīgs pieprasīt darbiniekam paskaidrojumu par konstatēto faktu un lemt jautājumu par iespējamu darba tiesisko attiecību uzteikšanu ar darbinieku, pamatojoties uz Darba likuma 101. panta pirmās daļas 4. punktu – darbinieks, veicot darbu, ir alkohola vai narkotiku reibumā –, ievērojot Darba likumā noteikto uzteikšanas kārtību.

Labs saturs
7
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 46 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas