E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 19382
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Mājoklis
1
1

Vai ir iespēja sodīt īpašnieku, ja viņš neapkurina dzīvokli

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
12. februārī, 2020
Juris

Labdien! Daudzdzīvokļu namā viens dzīvoklis jau gadiem stāv tukšs, jo saimnieks tajā nedzīvo. Šajā mājā visi dzīvokļi tiek apkurināti individuāli. Ziemā dzīvoklis netiek apkurināts, rodas pelējums.Vai ir kādas iespējas sodīt šī dzīvokļa saimnieku? Šis dzīvoklis tomēr ir daļa no daudzdzīvokļu mājas, par kuru jārūpējas.

A
atbild:
13. maijā, 2020
Latvijas Zvērinātu advokātu kolēģija
Jānis Muižnieks, zvērināts advokāts

Dzīvokļa īpašuma likuma 10. pants nosaka dzīvokļa īpašnieka pienākumus, arī saudzīgi izturēties pret kopīpašuma daļu, ievērot tās lietošanas noteikumus, kā arī normatīvajos aktos noteiktās sanitārās, ugunsdrošības un citas prasības, lai neradītu aizskārumu citu cilvēku drošībai un veselībai, apkārtējās vides kvalitātei, un raudzīties, lai šos noteikumus un prasības ievērotu personas, kas iemitinātas viņa dzīvokļa īpašumā.

Savukārt šā likuma 14. pants paredz dzīvokļa īpašnieka atbildību un noteic, ka dzīvokļa īpašnieks par zaudējumu nodarīšanu citiem dzīvokļu īpašniekiem vai citām personām ir atbildīgs normatīvajos aktos, dzīvokļu īpašnieku kopības lēmumos vai savstarpēji noslēgtajos līgumos noteiktajā kārtībā. Tātad normatīvais regulējums paredz dzīvokļa īpašnieka civiltiesisko (materiālo) atbildību, ja tiek konstatēta dzīvokļa īpašnieka vaina un nodarītais zaudējums.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas