E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 19370
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1

NVA jāinformē par slimošanas laiku

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
12. februārī, 2020
Ilonastokolova

Labdien! Divus mēnešus esmu bezdarbnieka statusā, martā man būs liela operācija, un pēc tam plānots atlabšanas periods. Vai es varu pazaudēt bezdarbnieka statusu? Kas jādara, lai to saglabātu? Man ir 60 gadu, darba stāžs – 43 gadi, bezdarbniece esmu pirmo reizi. Paldies!

A
atbild:
17. februārī, 2020
Lidija Dārziņa
LV portāls

Tiesības uz bezdarbnieka statusu pēc reģistrēšanās Nodarbinātības valsts aģentūrā ir personai, kura nestrādā (nav uzskatāma par darba ņēmēju vai pašnodarbināto saskaņā ar likumu “Par valsts sociālo apdrošināšanu”).

Bezdarbnieku un darba meklētāju atbalsta likuma 12. pantā ir uzskaitīti gadījumi, kādos persona zaudē bezdarbnieka statusu (līdz ar to arī tiesības uz bezdarbnieka pabalstu), tas notiek arī tad, ja bez attaisnojoša iemesla netiek pildīti bezdarbnieka pienākumi.

Neierašanās individuālajā darba meklēšanas plānā noteiktajā dienā Nodarbinātības valsts aģentūrā tiek uzskatīta par attaisnotu, ja bezdarbniekam iestājusies pārejoša darbnespēja.

Turklāt likuma 14. pantā ir noteikts bezdarbnieka pienākums ziņot Nodarbinātības valsts aģentūrai triju nedēļu laikā no pārejošas darbnespējas sākuma – par pārejošas darbnespējas laiku, ja tas ir bijis ilgāks par 10 dienām.

Ja Jums ir zināms, ka slimības dēļ nevarēsiet ierasties NVA noteiktajā laikā, ir jāsazinās ar savu NVA speciālistu un jānoskaidro, kad un kādā formā Jums par to jāpaziņo un kādiem dokumentiem jābūt, lai apliecinātu neierašanos aģentūrā.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas