E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 19365
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1

Sociālās palīdzības nosacījumus veido pašvaldība

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
11. februārī, 2020
Valentīna

Mums ir trūcīgās ģimenes statuss, taču, kad vērsāmies pašvaldības sociālajā dienestā pēc atbalsta, saņēmām paskaidrojumu, ka tikai reizi gadā mums pienākas pabalsts apkurei (148 eiro) vai dzīvokļa pabalsts (150 eiro) un tas ir viss, jo tā nosaka domes saistošie noteikumi. Kāda nozīme šajā gadījumā ir Sociālās palīdzības likuma 9. pantam, ja mēs nevaram paši apmierināt savas pamatvajadzības? Mēs abi esam invalīdi (1. un 3. grupa), es kopju savu dēlu, un man nav iespēju strādāt. Vai varam saņemt atbalstu? Ja varam, tad kādā veidā?

A
atbild:
17. februārī, 2020
Lidija Dārziņa
LV portāls

Pašvaldībai ir pienākums sniegt palīdzību trūcīgajiem iedzīvotājiem. Lai to piešķirtu, tiek vērtēta atbalstāmās ģimenes materiālā situācija, visi tās ienākumi.

Pašvaldībai nav pienākuma pilnā mērā uzturēt vai kaut kā īpaši aprūpēt kādu vienu ģimeni. Cilvēki ar invaliditāti saņem arī valsts finansiālo atbalstu.

Jebkura sociālā dienesta redzeslokā ir daudzi iedzīvotāji, tajā skaitā ģimenes ar maziem bērniem. Arī citās ģimenēs ir cilvēki ar invaliditāti, kuriem nepieciešama palīdzība. Un tā tiek sniegta visiem vienlīdzīgi un objektīvi, pamatojoties uz Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likumu un konkrētās pašvaldības saistošajiem noteikumiem, ņemot vērā gan valsts atbalstu, gan pašvaldības finansiālās iespējas.

Saziņā ar savas pašvaldības sociālo dienestu Jūs varat noskaidrot informāciju par palīdzību, kādu Jums ir tiesības saņemt un kādu pašvaldības var nodrošināt.

Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likuma 3. pants noteic, ka sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības saņemšanas kārtību nosaka Ministru kabinets un pašvaldību domes. Likums un MK noteikumi nosaka sociālās palīdzības un sociālo pakalpojumu piešķiršanas pamatprincipus, bet konkrēto sociālās palīdzības un sociālo pakalpojumu saņemšanas nosacījumus veido katra pašvaldība, jo atbilstoši likumā “Par pašvaldībām” noteiktajam sociālā palīdzība un sociālie pakalpojumi ir pašvaldību autonomā funkcija, kas tiek finansēta no pašvaldību budžeta.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 4 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas