E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 19341
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1

Personas rīcībspēja un aizgādības nodibināšana

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
10. februārī, 2020
Iveta

Labdien! Ja cilvēks fiziski ir rīcībnespējīgs (gulošs, ar smagu invaliditāti), kā tuviniekiem vienkāršāk nokārtot pilnvaru, lai varētu vest saimnieciskos darījumus? Piemēram, kā bērni var iegūt pilnvaru rīkoties ar rīcībnespējīgās personas mantu? Vai ir iespējams to izdarīt, vēršoties sociālajā dienestā, bāriņtiesā vai tamlīdzīgi? 

A
atbild:
21. maijā, 2020
Gatis Graustiņš
juriskonsults

Ja nav pamata personai ierobežot rīcībspēju, tad varat nokārtot pilnvaru pie notāra. Notāra apstiprinātā pilnvara derēs visu veidu darījumu kārtošanai pilnvaras devēja vārdā. Universālpilnvara derēs visa veida darījumu vešanai atvietojamā vietā, bet pilnvaras devējam ir jāzina, ka iespējams arī pilnvarot citu personu rīkoties savā vārdā ierobežotā apjomā: iespējams, pilnvaras devējs nevēlas uzticēt visas savas tiesības citai personai, iespējams, vēlas.

Tomēr, ja cilvēks nespēj saprast un apliecināt, ka vēlas izdot pilnvaru, tad Jums nepieciešams nodibināt aizgādību pār personu ar garīgiem vai citiem veselības traucējumiem, ja tas ir šīs personas interesēs. Nespēja saprast un apliecināt vēlmi izdot pilnvaru pati par sevi ir pietiekams pamats, lai tiktu nodibināta aizgādība un ierobežota personas rīcībspēja. Aizgādības tiesību institūts ir vērsts uz personas interešu aizsargāšanu no citu personu nekontrolētas rīkošanās personas vārdā uz pilnvaras pamata, tomēr līdz ar personas interešu aizsargājošo mehānismu arī tiek sarežģītas rīcības iespējas personai, kura vēlas palīdzēt ikdienā (atšķirībā no parastas pilnvaras).

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas