E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 19335
Lasīšanai: 3 minūtes
5
5

Darba attiecību izbeigšanas iespējas

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
10. februārī, 2020
Laura

Labdien! Vienā firmā strādāju aptuveni pusotru gadu. Laika gaitā sapratu, ka ar darba devēju neatradīšu kopīgu valdou, tādēļ nolēmu darbu uzteikt. Piedāvāju darba devējam šķirties ar abpusēju līgumu, ko darba devējs noraidīja. Darba devējs piedāvāja nogaidīt līdz mēneša beigām un tad mani atlaist. Vai varu rakstīt atlūgumu un aiziet tajā pašā dienā? Kurš variants man būtu izdevīgāks? Kas notiks ar bezdarbnieka statusu un pabalstu katrā no šīm situācijām? Paldies!

A
atbild:
03. martā, 2020
Zaida Kalniņa
LV portāls

Darba attiecību izbeigšana ir iespējama trīs veidos.

1. Darbinieka uzteikums (rakstveida iesniegums), pamatojoties uz Darba likuma 100. pantu. Darbinieka uzteikuma maksimālais termiņš ir viens mēnesis, un termiņa tecējums stājas spēkā tajā brīdī, kad uzteikums ir pieejams darba devējam. Tomēr par to, cik ilgi darbinieks vēl strādās pēc uzteikuma iesniegšanas, puses var vienoties sarunā. Bezdarbnieka pabalstu izmaksā no otrā mēneša, kad piešķirts bezdarbnieka statuss un iesniegts iesniegums par bezdarbnieka pabalsta piešķiršanu.

Vairāk par šo tēmu lasiet skaidrojumā “Darbinieka uzteikums”.

2. Pušu vienošanās, pamatojoties uz Darba likuma 114. pantu. Par darba attiecību izbeigšanas dienu puses vienojas, un konkrētais datums tiek norādīts vienošanās tekstā. Bezdarbnieka pabalstu izmaksā no pirmās dienas, kad bezdarbnieks iesniedzis iesniegumu par bezdarbnieka pabalsta piešķiršanu.

Vairāk par šo tēmu lasiet skaidrojumā “Pušu vienošanās”.

3. Darba devēja uzteikums, pamatojoties uz Darba likuma 101. pantu. Jāņem vērā, ka darba devējs darbinieku ir tiesīgs atlaist tikai pamatoti – saskaņā ar atbilstošiem Darba likuma pantiem. Ir jābūt tiesiski pamatotiem un pierādāmiem atlaišanas iemesliem, kas saistīti ar  darbinieka uzvedību, darbinieka spējām vai apstākļiem, kuri saistīti ar ekonomiskajiem un ražošanas faktoriem. Uzteikuma termiņš ir atkarīgs no uzteikuma pamatojuma. Noteiktās situācijās, ja uzteikuma pamatojums ir Darba likuma 101. panta pirmās daļas 6., 7., 8., 9., 10. vai 11. punkts, ir izmaksājams atlaišanas pabalsts.

Bezdarbnieka pabalstu izmaksā no otrā mēneša, kad piešķirts bezdarbnieka statuss un iesniegts iesniegums par bezdarbnieka pabalsta piešķiršanu.

Vairāk par šo tēmu lasiet skaidrojumā “Darba devēja uzteikums”.

Labs saturs
5
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas