E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 19310
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1

Par laulātā tiesībām uz nekustamo īpašumu šķiršanās vai otra laulātā nāves gadījumā

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
07. februārī, 2020
Beāte

Labdien! Pirms laulībām ar vīru nopirkām dzīvokli, kurš zemesgrāmatā reģistrēts tikai uz mana vārda. Vēlos to atstāt mantojumā savas māsas bērnam. Vai šķiršanās vai manas nāves gadījumā dzīvoklis 100% paliks mantojumā māsas bērnam? Vai vīram ir iespēja pieteikt īpašumtiesības uz dzīvokli?

A
atbild:
12. martā, 2020
Elīna Kurme
juriste

Par nekustamā īpašuma īpašnieku atzīstams tikai tas, kas par tādu ierakstīts zemesgrāmatā (Civillikuma 994. panta pirmā daļa).

Civillikumā kā piemērs katra laulātā atsevišķai mantai ir minēta manta, kas laulātajam piederējusi pirms laulības (Civillikuma 91. panta pirmās daļas 1. punkts). Katrs laulātais patur mantu, kas piederējusi viņam pirms laulības (Civillikuma 89. panta pirmā daļa). Šķirot laulību, dalāma ir tikai laulāto kopīgā manta.

Tā kā dzīvoklis ir iegādāts pirms laulības noslēgšanas, tas atzīstams par Jūsu atsevišķo mantu. Laulības šķiršanas gadījumā dzīvoklis paliktu Jūsu īpašumā.

Ja laulība tiek šķirta, bijušie laulātie arīdzan viens no otra nemanto (Civillikuma 397. pants).

Savukārt, ja laulība netiek šķirta, Jums ir jāņem vērā, ka mantojuma atstājēja tiesības pēc saviem ieskatiem rīkoties ar savu mantu nav absolūtas. Taisot testamentu, neatņemamās daļas tiesīgajiem jeb neatraidāmajiem mantiniekiem ir atstājamas viņu neatņemamās daļas (Civillikuma 422. panta pirmā daļa).

Laulātais ir neatraidāmais mantinieks (Civillikuma 423. panta pirmā daļa).

Neatņemamā daļa ir puse no tās mantojuma daļas vērtības, kādu neatraidāmais mantinieks manto pēc likuma (Civillikuma 425. panta pirmās daļas pirmais teikums). Neatraidāmajam mantiniekam pēc mantojuma atklāšanās ir prasījuma tiesība tikai uz neatņemamās daļas izdošanu naudā (Civillikuma 423. panta otrās daļas pirmais teikums). Proti, neatraidāmais mantinieks nevar prasīt īpašuma tiesību nodibināšanu uz mantojuma masā ietilpstošu nekustamo īpašumu.

Ja paredzams, ka ar pārējo mantojuma masā ietilpstošo mantu nepietiks, lai segtu neatņemamo daļu, un vēlaties nodrošināt, ka Jūsu vīrs pēc mantojuma atklāšanās neceļ prasību par neatņemamās daļas izdošanu naudā, Jūs varat rosināt savu vīru noslēgt ar Jums mantotāja atteikšanās līgumu. Ar šādu līgumu viena puse atsakās no mantošanas tiesībām, kas viņai būtu piederējusi pēc otras puses nāves (Civillikuma 766. panta pirmā daļa), un līgums aptver arī neatņemamo daļu (Civillikuma 768. pants). Mantotāja atteikšanās līgumā var paredzēt atlīdzību par atteikšanos no mantošanas tiesības. Līgums ir spēkā tikai tad, ja tas noslēgts rakstveidā (Civillikuma 766. panta otrā daļa).

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 42 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas