E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 19283
Lasīšanai: 4 minūtes

Vecāku pabalsts par nākamo bērnu nebūs mazāks par iepriekšējo pabalstu

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
06. februārī, 2020
Līva

Labdien! Mēģinu saprast, kā ir ar pabalstiem. Pirmajam bērniņam ir 1,6 gadi, un esmu stāvoklī ar otru bērniņu. Darbā jāatgriežas 14.04.2020., bet ārsts mani nelaidīs, jo patlaban ir apgrūtināta situācija. Tātad man būs slimības lapa. Otrais bērniņš piedzims 31.08.2020. Bet pirmajai meitai 10.08.2020. paliek divi gadiņi. Mēģinu saprast, kāds vecāku pabalsts, maternitātes un bērnu pabalsts mani sagaida. Informācijā, ko esmu lasījusi, norādīts ka pabalsts saglabājas iepriekšējā apmērā, ja otrs bērniņš piedzimst līdz pirmā bērna divu gadu vecumam. Bet man sanāk, ka pirmajam bērniņam jau būs 2 gadiņi.

A
atbild:
10. februārī, 2020
Lidija Dārziņa
LV portāls

Sociāli apdrošinātai sievietei – darba ņēmējai – ir tiesības gan uz maternitātes, gan vecāku pabalstu.

Maternitātes pabalstu piešķir par grūtniecības un dzemdību atvaļinājuma laiku, kurā ir darbnespējas lapa B.

Pabalsts ir 80% apmērā no vidējās apdrošināšanas iemaksu algas (bruto algas), ko aprēķina par 12 kalendāro mēnešu periodu, šo periodu beidzot divus mēnešus pirms mēneša, kurā iestājies apdrošināšanas gadījums, maternitātes pabalstam – pirmā darbnespējas B lapas diena.

Šajā 12 mēnešu periodā tiek ņemti vērā tikai darbā gūtie ienākumi, neieskaitot tajā pārejošas darba nespējas kalendāra dienas, bērna kopšanas atvaļinājuma dienas.

Kopš šā gada ir mainīts nosacījums vecāku pabalsta apmēra noteikšanai, ja dzimst bērni ar mazu vecuma starpību, tas ir labvēlīgāks māmiņām, jo nosaka izdevīgāku pabalsta aprēķinu, ja nākamais bērns piedzimst, kad iepriekšējam vēl nav triju gadiņu. Proti, ja, kopjot bērnu vecumā līdz 3 gadiem, piedzimst nākamais bērns, vecāku pabalsts par nākamā bērna kopšanu nedrīkst būt mazāks par vecāku pabalstu, kas piešķirts par iepriekšējo bērnu.

Tas nozīmē, ka vecāku pabalsts par nākamā bērna kopšanu tiks aprēķināts no jauna, bet, ja no jauna aprēķinātais pabalsts būs apmēra ziņā mazāks nekā par iepriekšējā bērna kopšanu, tad pabalsts tiks piešķirts tādā pašā apmērā kā par iepriekšējo bērnu.

Informācija par pabalstiem vecākiem ir izklāstīta Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras mājaslapā. Tajā ir paskaidrots arī jaunais nosacījums vecāku pabalsta apmēra noteikšanai, ja dzimst bērni ar mazu vecuma starpību.

Konkrētāka informācija par pabalstu aprēķināšanu Jums jānoskaidro Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrā, jo atbildei ir nepieciešami precīzi dati. Piemēram, jautājumā neesat norādījusi, kāds darba devēja atvaļinājums (līdz 14. aprīlim) Jums būs pēc tam, kad pirmajam bērnam aprit pusotrs gads, kā arī kad tiks izsniegta darbnespējas lapa.

Informāciju savā individuālajā situācijā varat noskaidrot jebkurā no VSAA klientu apkalpošanas centriem vai arī rakstot uz VSAA e-pasta adresi konsultācijām: konsultacijas@vsaa.lv.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas