E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 19276
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Nodokļi

Kā izprotams būves jēdziens

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
06. februārī, 2020
Mareks

Labdien! Man pieder nekustamais īpašums pilsētā (asfaltēta, iežogota teritorija 6037 kv. m), un tajā atrodas trīs ēkas, kuras arī pieder man. Katru gadu maksāju pašvaldības piestādītu nekustamā īpašuma nodokli par zemi un ēkām (kopējā summa: 1017,08 eiro). Šogad saņēmu kārtējo nekustamā īpašuma maksāšanas paziņojumu, kurā kopējā summa jau ir 1975,60 eiro. Rēķinā ir pievienots vēl viens kadastra numurs (iepriekšējā gadā tāda numura nebija), kas ir uzrādīts kā asfalta laukums. Es piezvanīju uz pašvaldības nodokļu administrāciju, kura man paskaidroja, ka mana teritorija ir asfaltēta un asfalts skaitās inženiertehniska būve, tādēļ man šogad ir jāmaksā arī par asfaltu. Vai es varu vērsties tiesā par to, ka man ir izrakstīts rēķins gan par zemi, kura vienmēr ir bijusi asfaltēta, gan arī rēķins par asfaltu, kurš ir uzklāts zemei? Paldies!

A
atbild:
11. februārī, 2020

Saskaņā ar likuma “Par nekustamā īpašuma nodokli” 1. panta 1. daļu ar nekustamā īpašuma nodokli apliek ķermeniskas lietas, kuras atrodas Latvijas Republikas teritorijā un kuras nevar pārvietot no vienas vietas uz otru, tās ārēji nebojājot, – zemi, ēkas, arī kadastra informācijas sistēmā reģistrētas, bet ekspluatācijā nenodotas ēkas, un inženierbūves (..). Tādējādi sākumā Jums jānoskaidro, vai attiecīgais asfaltētais zemesgabals atbilst šajā likumā noteiktajam definējumam. Citiem vārdiem sakot, jāpārbauda, vai attiecīgais laukums ir būve (asfaltētais laukums).

Būves jēdziens ir noteikts Būvniecības likuma 1. panta 3. punktā: būve – ķermeniska lieta, kas tapusi cilvēka darbības rezultātā un ir saistīta ar pamatni (zemi vai gultni).

Ņemot vērā minēto, ja pēc faktu pārbaudes uzskatāt, ka Jūsu tiesības šajā jautājuma ir aizskartas, Jums ir tiesības vērsties tiesā, sastādot atbilstoši motivētu pieteikumu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 62 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas