E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 19272
Lasīšanai: 2 minūtes

Ja pāri īpašumam plānots uzstādīt caurules

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
05. februārī, 2020
Māra

Kaimiņa zemesgabala īpašnieks pār manu zemesgabalu nolēmis savām komerciālajām vajadzībām būvēt konstrukciju: balasta stabi atrodas ārpus mana zemesgabala, bet pāri manam zemesgabalam apmēram 8 m augstumā tiks uzstādīta cauruļveida konstrukcija, kura šķērsos manu īpašumu. Neesmu devis savu saskaņojumu, jo iebilstu. Zemesgabals zaudēs savu vērtību. Kā tad paliek ar Civillikuma 1042. un 1043. pantā noteikto? Par cik metriem virs savas zemes (gaisā) varu iebilst pret jebkuru ieceri? Cik metru virs zemes ir mans gaisa īpašums ar visām no tā izrietošajām tiesībām?

A
atbild:
11. februārī, 2020
Rīgas pilsētas būvvalde
Edgars Butāns, Vadītāja biroja sabiedrisko attiecību projektu vadītājs

Atbilstoši Civillikuma 1036. pantam īpašums dod īpašniekam vienam pašam pilnīgas varas tiesību par lietu, ciktāl šī tiesība nav pakļauta sevišķi noteiktiem aprobežojumiem. Savukārt Civillikuma 1039. pants noteic, ka īpašnieks var aizliegt visiem citiem ietekmēt viņa lietu, kā arī to lietot vai izmantot, kaut arī viņam pašam no tā nerastos nekāds zaudējums.

Civillikums neregulē gaisa telpas augstumu, kas pieder zemes īpašniekam. Tādējādi būvniecība, kas skar zemesgabala īpašnieka tiesiskās intereses, ir saskaņojama ar zemesgabala īpašnieku. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas