E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 1926
Lasīšanai: 2 minūtes
2
16
2
16

Nauda jāizmaksā atlaišanas dienā

Publicēts pirms 11 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
05. februārī, 2013
Iveta

Labdien! Cik dienu laikā darba devējam ir jāizmaksā nauda pēc tam, kad esmu uzteikusi darbu?

A
atbild:
06. februārī, 2013
Lolita Lūse
LV portāls

Darba likuma 100.pants paredz, ka darbiniekam ir tiesības rakstveidā uzteikt darba līgumu vienu mēnesi iepriekš, ja darba koplīgumā vai darba līgumā nav noteikts īsāks uzteikuma termiņš. Pēc darbinieka pieprasījuma uzteikuma termiņā neieskaita pārejošas darbnespējas laiku. Darbiniekam un darba devējam vienojoties, darba līgumu var izbeigt arī pirms uzteikuma termiņa izbeigšanās.

Darbiniekam ir tiesības rakstveidā uzteikt darba līgumu, neievērojot šajā pantā noteikto uzteikuma termiņu, ja viņam ir svarīgs iemesls. Par šādu iemeslu atzīstams katrs tāds apstāklis, kas, pamatojoties uz tikumības un taisnprātības apsvērumiem, neļauj turpināt darba tiesiskās attiecības.

Kā paredz Darba likums, darba attiecību pārtraukšana, neievērojot uzteikuma termiņu, jebkurā gadījumā ir darba devēja un darbinieka vienošanās, nevis vienpusējs lēmums. Lai arī darbinieks ir norādījis, ka darba attiecības viņš pārtrauc jau šodien, tas nenozīmē, ka darba devējam viņš rīt arī obligāti jāatlaiž, izmaksājot nopelnīto algu un izsniedzot dokumentus.

Kā likumā teikts, darba devējs un darbinieks var vienoties par īsāku uzteikuma termiņu (piemēram, kamēr tiks atrasts cits darbinieks), tomēr darba devējs var nogaidīt arī mēnesi un darbinieku atlaist tikai tad.

Savukārt pārbaudes laikā darba devējam un darbiniekam ir tiesības rakstveidā uzteikt darba līgumu trīs dienas iepriekš. Ne darba devējam, ne darbiniekam, uzteicot darba līgumu pārbaudes laikā, nav pienākums norādīt šāda uzteikuma iemeslu.

Darba likuma 128.pantā „Darbiniekam pienākošos naudas summu izmaksa” noteikts, ka, atlaižot darbinieku no darba, visas naudas summas, kas viņam pienākas no darba devēja, izmaksājamas atlaišanas dienā. Ja darbinieks atlaišanas dienā nav veicis darbu, viņam pienākošās naudas summas izmaksā ne vēlāk kā nākamajā dienā pēc tam, kad darbinieks pieprasījis aprēķinu.

Labs saturs
16
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 99 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas