E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 19245
Lasīšanai: 3 minūtes
2
2

Tiesības uz bezdarbnieka pabalstu atkarīgas no pašnodarbinātā ienākuma

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
04. februārī, 2020
Artūrs

Labdien! Vai zemnieku saimniecības īpašnieks ir pašnodarbināta persona? Vai zemnieku saimniecības īpašnieks pēc darba attiecību izbeigšanās citā darbavietā var izmantot bezdarbnieka pabalstu? Ar noteikumu, ka zemnieku saimniecībā nav papildu algotu darbinieku un visas darbības veic viens pats z/s īpašnieks, un, ja kādā ceturksnī sanāk z/s ieņēmumi, tiek nomaksāts iedzīvotāju ienākuma nodoklis.

A
atbild:
07. februārī, 2020
Lidija Dārziņa
LV portāls

Tiesības saņemt bezdarbnieka pabalstu ir tad, ja:

  • piešķirts bezdarbnieka statuss;
  • kopējais apdrošināšanas (darba) stāžs ir ne mazāks par vienu gadu;
  • ir veiktas vai bija jāveic obligātās sociālās apdrošināšanas iemaksas bezdarba gadījumam Latvijā ne mazāk kā 12 mēnešus pēdējo 16 mēnešu periodā pirms bezdarbnieka statusa iegūšanas dienas.

Bezdarbnieku un darba meklētāju atbalsta likuma 10. pants nosaka tiesības uz bezdarbnieka statusu personai, kura nestrādā (nav uzskatāma par darba ņēmēju vai pašnodarbināto saskaņā ar likumu “Par valsts sociālo apdrošināšanu”). 

Arī tiesības uz piešķirto bezdarbnieka pabalstu ir tad, ja bezdarbnieks nestrādā (nav darba ņēmējs, jo darba ņēmējs ir obligāti sociāli apdrošināts) vai negūst ienākumus kā pašnodarbinātais, kuram jāmaksā valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas (VSAOI).

Zemnieku saimniecības īpašnieks ir pašnodarbinātais, ja pats veic šīs zemnieku saimniecības vadības funkciju un šajā saimniecībā nav iecelts pārvaldnieks. Tādā gadījumā z/s īpašniekam ir jāveic valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas kā pašnodarbinātajam.

Ja ir iegūts bezdarbnieka statuss, tiesības uz bezdarbnieka pabalstu atkarīgas no tā, vai ir ienākumi, no kuriem jāveic sociālo iemaksu pilnā likme (32,15%) kā pašnodarbinātajam. Ja ienākums no saimnieciskās darbības ir vismaz 430 eiro mēnesī, kā pašnodarbinātajam jāveic obligātās iemaksas valsts budžetā 32,15% apmērā no brīvi izraudzītas saņemtā ienākuma daļas, bet ne mazāk kā no 430 eiro (minimālā alga valstī). Ja ir šādi ienākumi, nav tiesību uz bezdarbnieka pabalstu.

Tiesības uz pabalstiem nosaka, tos aprēķina un piešķir Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra (VSAA), saņemot datus par sociālās apdrošināšanas iemaksām no Valsts ieņēmumu dienesta. Tāpēc informācija par to, vai Jums būs tiesības uz pabalstu, jālūdz VSAA. Saziņai var lietot e-pasta adresi konsultācijām: konsultacijas@vsaa.lv.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas