E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 19235
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Tieslietas

Vai var pieprasīt ekspertīzi

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
04. februārī, 2020
Andris

Labdien! Nepilngadīgais pirms diviem gadiem zaudēja kaula zobu, bet izmeklēšanas procesa laikā policija nelika veikt tiesu medicīnisko ekspertīzi. Vai tagad varu vērsties policijā ar iesniegumu par nosūtīšanu uz ekspertīzi? Paldies!

A
atbild:
10. februārī, 2020

Saskaņā ar Kriminālprocesa likuma 193. pantu ekspertīze ir izmeklēšanas darbība, kuru veic viens vai vairāki eksperti procesa virzītāja uzdevumā un kuras saturs ir ekspertīzei iesniegto objektu pētīšana nolūkā noskaidrot kriminālprocesam nozīmīgus faktus un apstākļus, par ko tiek dots eksperta atzinums.

Ekspertīzes noteikšanas pamats noteikts Kriminālprocesa 194. panta 1. daļā, t. i., ekspertīzi nosaka gadījumos, kad kriminālprocesam nozīmīgu jautājumu noskaidrošanai nepieciešams veikt pētījumu, kurā izmantojamas speciālas zināšanas kādā zinātnes, tehnikas, mākslas vai amatniecības nozarē.

Lēmumu par ekspertīzes noteikšanu pieņem procesa virzītājs (likuma 200. panta 1. daļa).

Saskaņā ar Kriminālprocesa likuma 98. panta 1. daļas 4. punktu cietušajam pirmstiesas kriminālprocesā ir tiesības iepazīties ar lēmumu par ekspertīzes noteikšanu pirms tā nodošanas izpildei un iesniegt pieteikumu par tā grozīšanu, ja ekspertīze tiek izdarīta pēc viņa paša pieteikuma.

Ņemot vērā kriminālprocesa virzības stadiju, Jums ar atbilstošu iesniegumu ir jāvēršas pie procesa virzītāja.

Tā kā uzdotais jautājuma, iespējams, neatspoguļo visus faktus un lietas apstākļus, aicinām Jūs vērsties pēc konsultācijas pie zvērināta advokāta.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas