E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 19234
Lasīšanai: 5 minūtes
1
1

Ja īpašnieks ļauj sēsties pie stūres personai alkohola reibumā

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
04. februārī, 2020
Kri

Labdien! Vai automašīnas īpašniekam jāuzņemas atbildība par savu auto, ja viņš to ir iedevis trešajai personai, kura ir lietojusi alkoholu?

A
atbild:
14. februārī, 2020
Linda Ņikona
LV portāls

Normatīvie akti tieši nenorāda, kāds sods pienākas transportlīdzekļa īpašniekam, kurš ļāvis vadīt spēkratu personai, kas ir alkoholisko dzērienu ietekmē. Pamatā sods pienākas tai personai, kura attiecīgajā brīdī ir sēdējusi pie stūres.

Proti, Ceļu satiksmes likuma (CSL) 1. panta 28. punkts paredz, ka “transportlīdzekļa vadītājs ir fiziskā persona, kas vada transportlīdzekli (..)”. Minētajā punktā norādīts, ka jēdziens “transportlīdzekļa vadītājs” uz personu, kura ir vadījusi transportlīdzekli, attiecas līdz tam brīdim, kad šo transportlīdzekli sāk vadīt cita persona.

Atbildība par transportlīdzekļa vadīšanu alkohola reibumā ir paredzēta Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksa (LAPK) 149.15 pantā.

Ja Jūsu draugs ne tikai vadīja transportlīdzekli alkohola reibumā, bet viņš to darīja arī bez transportlīdzekļa vadīšanas tiesībām, viņam iestāsies kriminālatbildība. Proti, Krimināllikuma 262. pants par transportlīdzekļa vadīšanu, ja nav transportlīdzekļa vadīšanas tiesību (transportlīdzekļa vadīšanas tiesības noteiktā kārtībā nav iegūtas vai ir atņemtas) un ja vadītājs atrodas alkohola, narkotisko, psihotropo, toksisko vai citu apreibinošu vielu ietekmē, paredz sodu ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz 1 gadam vai ar īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai ar piespiedu darbu, vai ar naudas sodu, atņemot transportlīdzekļa vadīšanas tiesības uz laiku līdz pieciem gadiem. Ja būs cietušie, sods būs vēl bargāks.

CSL 19. panta trešajā daļā ir noteikts, ka ceļu satiksmes dalībniekiem un citām personām jārīkojas tā, lai neradītu satiksmei bīstamas vai satiksmi traucējošas situācijas un nenodarītu zaudējumus. Proti, katram ceļu satiksmes dalībniekam ir tiesības uzskatīt, ka arī citas personas ceļu satiksmes norisē izpildīs noteiktās prasības.

Visiem ceļu satiksmes dalībniekiem ir jāievēro Ceļu satiksmes noteikumi (CSN) un jābrauc ar vislielāko uzmanību, kā arī transportlīdzekļa īpašniekam (valdītājam, turētājam) jāizvērtē, kam viņš nodod lietošanā savu transportlīdzekli, jo īpaši tamdēļ, ka transportlīdzeklis ir paaugstinātas bīstamības avots.

CSL 20. panta otrais punkts noteic, ka transportlīdzekļa īpašnieks, valdītājs un turētājs nedrīkst dot atļauju vadīt transportlīdzekli personai, kura ir alkoholisko dzērienu, narkotisko, psihotoksisko vai citu apreibinošo vielu ietekmē. Tāpat īpašnieks nedrīkst dot atļauju vadīt transportlīdzekli personai, kurai nav atbilstošas kategorijas transportlīdzekļu vadīšanas tiesību, izņemot gadījumus, kad CSN paredzētajā kārtībā notiek transportlīdzekļa vadīšanas apmācība vai vadīšanas iemaņu pārbaude.

Tas nozīmē, ka transportlīdzekļa īpašniekam, dodot vadīt savu transportlīdzekli kādai citai personai, jāpārliecinās gan par to, vai šai personai ir attiecīgās kategorijas transportlīdzekļa vadītāja apliecība, gan par to, vai šī persona nav lietojusi alkoholiskos dzērienus, narkotiskās, psihotoksiskās vai citas apreibinošās vielas.

Ja, piemēram, ar īpašnieka transportlīdzekli tiks izraisīta avārija u. tml., CSL 44. panta trešais punkts noteic, ka gadījumos, kad transportlīdzeklis ir nodots turētājam, par nodarītajiem zaudējumiem atbild turētājs, ja viņš nav vienojies ar īpašnieku par citādu zaudējumu segšanas kārtību. Vienlaikus, ja persona, kurai transportlīdzekļa īpašnieks ļāvis vadīt spēkratu un kurai nav iegūtas transportlīdzekļa vadīšanas tiesības vai kura bijusi alkohola reibumā, atrodas prombūtnē (ārpus valsts robežām), nav zināma viņas dzīvesvieta vai pilnīga zaudējuma piedziņa nav iespējama, par zaudējumu atbild transportlīdzekļa īpašnieks.

Turklāt transportlīdzekļa īpašniekam ir pienākums sniegt ziņas par transportlīdzekļa vadītāju. Proti, LAPK 149.4 pants par ziņu nesniegšanu par transportlīdzekļa tiesisko lietotāju paredz naudas sodu transportlīdzekļa īpašniekam (valdītājam, turētājam) – fiziskajai vai juridiskajai personai – no 40 līdz 140 eiro.

Jāvērtē normatīvajos aktos noteiktie pienākumi, nevis paredzētie sodi. Uzticēt transportlīdzekļa vadīšanu personai, kura nav ieguvusi transportlīdzekļa vadīšanas tiesības vai ir alkohola reibumā, ir bezatbildīgi. Šādas neapdomātas rīcības dēļ persona var apdraudēt ne tikai savu, bet arī citu cilvēku veselību un pat dzīvību.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 86 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas