E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 19220
Lasīšanai: 3 minūtes
8
8

Kā tika noteikts periods vidējās iemaksu algas aprēķināšanai

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
03. februārī, 2020
Andrejs

Labdien! No 2016. gada man ir arodslimība (20%). No 2019. gada decembra man ir piešķirta 3. grupa (25% darbaspējīgs). Saņēmu no VSAA lēmumu, kurā ir aprēķināts pabalsts, ņemot vērā algu 2015. gadā. Vai tas ir pareizi? Vai tomēr vajadzēja rēķināt par 2018.–2019. gadu? Jo inspektors apgalvo, ka tā jābūt, bet, kad vērsos tuvākajā VSAA nodaļā, tur visi bija izbrīnīti, ka ir tāds lēmums.

A
atbild:
06. februārī, 2020
Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra
Dace Prenclava, Pabalstu metodiskās vadības daļas vecākā eksperte

Cik noprotu, personas neapmierinātība ir par to, ka vidējā alga atlīdzības apmēra noteikšanai aprēķināta, ņemot vērā ienākumus, kas gūti pirms pirmreizējās arodslimības konstatēšanas 2016. gadā, nevis pirms invaliditātes noteikšanas 2019. gada decembrī. Šajā jautājumā paskaidroju:

  1. 2016. gadā. P. Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas Aroda un radiācijas medicīnas centra ārstu komisija (turpmāk – komisija) konstatēja personai arodslimību. Pamatojoties uz to, Veselības un darbspēju ekspertīzes ārstu valsts komisija (turpmāk – VDEĀVK) noteica viņai 20% darbspēju zaudējumu.
  2. Kad, pamatojoties uz komisijas atzinumu par atkārtoti konstatēto arodslimību, VDEĀVK noteica personai 3. grupas invaliditāti ar cēloni “arodslimība” un 25% darbspēju zaudējumu, viņai tika piešķirta atlīdzība par darbspēju zaudējumu (turpmāk – atlīdzība) no 2019. gada decembra.
  3. Atlīdzība apdrošinātajai personai tiek aprēķināta, ņemot vērā VDEĀVK noteikto darbspēju zaudējumu un mēneša vidējo apdrošināšanas iemaksu algu. Vidējo algu atlīdzības apmēra noteikšanai aprēķina no apdrošinātās personas apdrošināšanas iemaksu algas par 12 kalendāro mēnešu periodu, šo periodu beidzot divus kalendāros mēnešus pirms mēneša, kurā iestājies apdrošināšanas gadījums, t. i., konstatēta arodslimība. [1]
  4. Apdrošināšanas gadījuma iestāšanos apliecina komisijas izdots atzinums par arodslimību, ja tās dēļ iestājusies apdrošinātās personas pārejoša darba nespēja vai darbspēju zaudējums.[2]

Tā kā darbspēju zaudējums sakarā ar konstatēto arodslimību personai tika noteikts 2016. gadā, pamatojoties uz komisijas 2016. gada atzinumu, apdrošināšanas gadījums viņai ir iestājies 2016. gadā.

  1. Tā kā atlīdzība par darbspēju zaudējumu tiek piešķirta tikai tajā gadījumā, kad VDEĀVK noteiktais darbspēju zaudējums procentos ir lielāks par 25%, par periodu no 2016. gada līdz 2019. gada decembrim atlīdzība personai netika piešķirta.[3] Taču minētais nosacījums nemaina apdrošināšanas gadījuma iestāšanās dienu, no kuras ir tiesības saņemt tiesību normās paredzētās izmaksas – slimības pabalstu un papildu izdevumu kompensāciju.
  2. Līdz ar to, ievērojot 3. punktā minēto, periods vidējās algas aprēķināšanai noteikts pirms 2016. gada.

[1]  Likuma “Par obligāto sociālo apdrošināšanu pret nelaimes gadījumiem darbā un arodslimībām” 12. panta pirmā daļa.

[2] Likuma 1. panta 3. punkts.

[3] Likuma 20. panta ceturtā daļa.

Labs saturs
8
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas